Svijet     | 06.08.2020. 17:43 |

SAD uvele sankcije trojici pojedinaca i kompaniji povezanim sa švercom u Libiji

FENA Internet

WASHINGTON, 6. augusta (FENA) - Sjedinjene Države u četvrtak su uvele sankcije trojici pojedinaca i kompanji sa sjedištem na Malti, optužujući ih da djeluju kao mreža krijumčara i da doprinose povećanoj nestabilnosti u Libiji.

Američko ministarstvo trezora navodi u četvrtak da je stavilo na crnu listu Faysala al-Wadija, optužujući tog libijskog državljana za šverc droga i libijske nafte na Maltu.

Na crnu listu također su uvršteni njegovi saradnici Musbah Mohamad M Wadi i Nourddin Milood M Musbah, kompanija sa sjedištem na Malti, Alwefaq Ltd, i brod Maraya, za koji ministarstvo trezora navodi da ga je Wadi koristio u krijumčarskim operacijama.

Ministarstvo trezora saopćilo je da je borba za kontrolom nad krijumčarskim operacijama, naftnim postrojenjima i saobraćajnim rutama ključni pokretač sukoba u Libiji i lišava libijski narod njegovih ekonomskih resursa”.

Libija je potonula u haos nakon akcije pod vodstvom NATO-a svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Muammara Gaddafija u 2011. Od 2014. zemlja je podijeljena, s međunarodno priznatom vladom koja kontrolira prijestonicu Tripoli i sjeverozapad zemlje, dok vojni zapovjednik Khalifa Haftar sa sjedištem u Benghaziju vlada istokom zemlje, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta