Kultura     | 08.08.2020. 10:09 |

Mostarsko ljeto: Odigrana monodrama 'Odbrana Sokratova'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. kolovoza (FENA) - Glumac Šerif Aljić sinoć je na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar odigrao monodramu "Odbrana Sokratova" čiju i režiju potpisuje.

Predstava "Odbrana Sokratova" rađena je prema Platonovom tekstu i prijevodu Miloša N. Đurića, priopćeno je iz Mostarskog ljeta.

"Predstava je nastala prije sedam godina. Zanimljiva je zato što je tema aktualna i danas, što je najbitnije, a odlučio sam raditi samo odbranu Sokratovu, a ne još Kriton, Fedon gdje se govori i o smrti, gdje on pije i otrov itd. Uglavnom je suština odbrane ostala i iznesena je, te sam zadovoljan da je predstava aktivna i da je igram sa vremena na vrijeme", kazao je Aljić.

Dodao je kako je glavna poruka koja se prožima kroz monodramu borba za pravdu i istinu, kao vječita tema.

"Ovo se događa 399. godine p.n.e, ali je aktuelna i danas, to je najznačajnije i najkraće rečeno" naglasio je Aljić.

Grčka filozofija jedan je od stupova zapadne civilizacije, a Sokrat se smatra za najznačajnijeg grčkog filozofa.

"Odbrana Sokratova" je izuzetno značajno djelo grčkog filozofa Platona, koji se smatra i najodanijim Sokratovim učenikom, a koje govori o odbrani njegovog mentora Sokrata pred atinskim tužiteljima. Sokrat je oklevetan da ne vjeruje u bogove koje propisuje Država, nego da je ateist i vjeruje drugačije, te da takvim učenjem kvari omladinu. Zbog toga biva osuđen na smrt. Sokrat iznosi svoju odbranu pred 501 sudijom i većina njih ga osudi na smrtnu kaznu koja je i izvršena.

Aljić je ovu monodramu posvetio svom profesoru dr. Rasimu Muminoviću, a scenografiju i kostim potpisuje Salko Pezo. Predstava je odigrana u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, a u sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto 2020".

U okviru "Mostarskog ljeta" večeras će se održati koncert u povodu 100 godina od rođenja bosanskohercegovačkog velikana, autora, skladatelja, interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića

Na koncertu će sudjelovati Alma Subašić, Zanin Berbić i Sejo Pitić, dok će naratori biti Armin Omerović i Minka Muftić. Ranije najavljeni Nedžad Salković, nažalost, neće sudjelovati na koncertu zbog iznenadnih privatnih zdravstvenih problema u obitelji, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo