Magazin     | 10.08.2020. 08:02 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. kolovoza (FENA) -

- 955. Vojska njemačkog cara Ota I. potukla je Mađare u bici kod Lechfelda, otklonivši opasnost mađarske invazije.

- 1675. Po nalogu kralja Charlesa II. položen kamen temeljac kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Greenwich. Zadatak opservatorije bio je da izučavanjem položaja zvijezda pomaže navigaciji. Prvi kraljevski astronom bio je John Flamsteed.

- 1810. Rođen Camillo Benso Cavour, talijanski državnik. Kao premijer Pijemonta, pod Vitorijom Emanuelom II. modernizirao je vojvodstvo i bio ključna osoba u pokretu za ujedinjenje Italije pod savojskom dinastijom.

- 1842. Velika Britanija donijela zakon kojim je ženama i djeci mlađoj od 10 godina zabranjen rad u podzemnim rudnicima.

- 1846. U Washingtonu osnovan centar za znanstvena istraživanja Smithsonian Institution. Ta, danas najveća ustanova te vrste u svijetu, ustanovljena je po oporuci britanskog znanstvenika Jamesa Smithsona, koji je umro 1829., a svoje imanje od preko 100.000 funti zavještao SAD-u.

- 1904. Ruska flota pretrpjela je u rusko-japanskom ratu teške gubitke u borbi s japanskim ratnim brodovima pri pokušaju da se probije iz blokirane luke Port Arthur.

- 1909. Rođen Leo Fender, američki izumitelj grčkog porijekla, osnivač Fender Electric Instrument Manufacturing Companyja, čiji je prvi uspješni proizvod bila električna gitara punog tijela Telecaster, a nakon toga i prva komercijalno uspješna bas gitara Precision Bass, koja je uz Jazz Bass i legendarni Fender Stratocaster postala sastavni dio suvremenog glazbenog svijeta.

- 1913. U Bukureštu potpisan mir između Bugarske i balkanskih saveznika Grčke, Rumunije, Srbije i Crne Gore, kojim je okončan Drugi balkanski rat. Makedonija je podijeljena između Bugarske, Grčke i Srbije, a Rumunija je dobila južnu Dobrudžu.

- 1914. Francuska je, na početku Prvog svjetskog rata, objavila rat Austro-Ugarskoj.

- 1920. U Sevresu, predgrađu Pariza, potpisan poslije Prvog svjetskog rata mirovni ugovor Turske i članica Antante kojim je Turska lišena mnogih teritorija Otomanskog carstva. Ugovor je izazvao veliko ogorčenje u Turskoj, čija Skupština je odbila da ga ratificira.

- 1960. Rođen Jose Antonio Dominguez Banderas, španjolski filmski glumac, redatelj, producent i pjevač. Istaknuo se glumeći u holivudskim filmovima kao što su "Ubojice", "Intervju s vampirom", "Desperado", "Philadelphia" i "Zorro: Maskirani osvetnik".

- 1964. Papa Pavao VI. donio svoju prvu encikliku o pomirenju s ostalim kršćanskim crkvama, nekršćanskim vjerskim zajednicama i o spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

- 1994. Književnica Taslima Nasrin, suočena s prijetnjama islamskih fundamentalista u Bangladešu da će je ubiti, izbjegla u Švedsku.

- 1998. Princ Al-Muhtadi Bila, stariji sin brunejskog sultana Hasana Bolkije, jednog od najbogatijih ljudi svijeta, proglašen je nasljednikom prijestola.

- 1999. Islamski gerilci proglasili rusku pokrajinu Dagestan neovisnom državom i pozvali na sveti rat (džihad) za oslobođenje od ruske vlasti.

- 2001. U napadu pobunjenika iz pokreta UNITA na putnički vlak južno od Luande ubijeno je 250 ljudi. To je bio jedan od najkrvavijih incidenata u građanskom ratu u Angoli.

- 2003. Uz pomoć specijalne veze između Zemlje i Međunarodne svemirske postaje, vjenčali se ruski astronaut Jurij Maljenšenko, koji je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda i Jekaterina Dmitrijeva, koja je bila u svemirskom sjedištu u Houstonu. To je prvo svemirsko vjenčanje u povijesti čovječanstva.

- 2004. Libija pristala isplatiti 35 milijuna dolara kao kompenzaciju porodicama oko 160 žrtava neameričkog porijekla koje su poginule u bombaškom napadu na noćni klub u zapadnom Berlinu 1986. godine.

- 2008. Ruska vojska preuzela kontrolu nad Ćinvalijem, glavnim gradom separatističke oblasti Južne Osetije, a gruzijske snage povukle su se iz skoro svih dijelova te teritorije.

- 2008. Umro Isaac Hayes, američki glazbenik soula, producent, dobitnik Oscara.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'