Ekonomija     | 10.08.2020. 13:34 |

PKFBiH – Izraditi strategije za razvoj elektromobilnosti u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Predstavnici Udruženja za elektromobilnost koje djeluje pri Privrednoj komori FBiH učestvovali su na redovnoj sjednici Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH  i inicirali uspostavu regulatornog okvira i donošenje strateških dokumenata iz domena elektromobilnosti uz posebnu pažnju na definisanje uslova za pružanje usluga punjenja električnih vozila, tehničkih zahtjeva za punionice, te tehničkih uslova za priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu.

Predloženo je da se izradi strategija razvoja elektromobilnosti u FBiH sa planom aktivnosti za realizaciju i Privrednom komorom FBiH kao jednim od nosilaca ove aktivnosti.

 - S ciljem obezbjeđenja dodatnih prihoda za finansiranje projekata elektromobilnosti, preciznije u cilju poticanja nabavke električnih vozila za javne i privatne potrebe, te izgradnje javnih punionica,  predloženo je kroz javne konkurse Fonda za zaštitu okoliša FBiH razmotriti mogućnost izmjene Uredbe o posebnim naknadama za okoliš koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila – navode iz PKFBiH.

Udruženja za elektromobilnost okuplja privredne subjekte iz sektora automobilske industrije, elektroindustrije, energetike, saobraćaja, zaštite okoliša, nafte i distribucije naftnih derivata, a na sjednici parlamentarnog odbora učestvovali su predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, predsjednica Udruženja za elektromobilnost Suada Penava i predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH Haris Muratović. Podsjetili su da je ranije Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH upućen prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih vozila.

Privredna komora i Udruženje za elektromobilnost su pozdravili zaključak sa ove sjednice parlamentarnog odbora kojim se od Vlade FBiH traži da u plan svojih aktivnosti uvrsti i izradu strategije za razvoj elektromobilnosti u FBiH sa planom aktivnosti njene realizacije, saopćeno je iz Privredne komore Federacije BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo