Bosna i Hercegovina     | 10.08.2020. 14:14 |

Društvo novinara BiH poziva na odgovornost i solidarnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Upravni odbor Društva novinara BiH podržava apel Asocijacije nevladinih organizacija regiona u sinergiji sa Društvom psihologa BiH (tijelo za mentalno i duševno zdravlje te zdravstveno tijelo), te napominje da im se ova asocijacja obratila sa zabrinutošću "s obzirom na sve veći porast negativnih promjena u ponašanju građana i građanki".

- Ovdje se najviše govori o pojavama nasilja, diskriminacije i samoozljeđivanja a  Asocijacija definira da su porastu, kao i postojanje generalne neposlušnosti za epidemiološka usmjerenja kriznih štabova o pridržavanju propisanih mjera (maska, rukavice, pranje ruku). Navode da su razlozi nedekvatnog ponašanja te poremećaja javnosti  jasni zbog prisutnosti straha. Opasnost po život i nemogućnost rada, vezana je za mikro i makro svijet, što predstavlja izazov čak i stručnom osoblju, a ne običnom čovjeku - saopćeno je iz Društva novinara BiH.   

Upravni odbor Društva novinara BiH apelira  vlastima na svim nivoima i nositeljima političkih odluka u BiH na jedinstven stav u borbi sa epidemijom i pandemijom koronavirusa.

Apeliraju na donosioce odluka na svim nivoima na povećanju edukacije o: preventivnim mjerama, načinima liječenja, lijekovima, vakcinama i vakcinisanju, ekonomskim naporima u očuvanju radnih mijesta  građana i građanki.  

- Novinare i novinarke koji se konstantno nalaze u 'prvim redovima' u ovoj borbi, kao profesionalce, podsjećamo na moralne i etičke kodekse novinarstva. Napominjemo da borba protiv globalne bolesti nije 'trčanje za senzacijama', te napominjemo da se prema informacijama koje nastaju u procesu stvaranja: lijeka, vakcine, procesa liječenja, utjecajima i posljedicama, smrtnih slučajeva - novinarska profesija treba odnositi odgovorno i sa činjenicama - navode iz Društva novinara BiH.   

Pozivaju sve kolege da izbjegavaju komentare koji se odnose na ljudske živote, da vode računa o stigmatizaciji koju mogu donijeti brojevi i statistika bolesnih i umrlih, da vode računa o stigmatizaciji koja može nastati zbog pojave bolesti kako u državama tako i gradovima širom svijeta. 

- Još jednom napominjemo na samoodgovornost pojedinaca i solidarnost profesije - poručili su iz Društva novinara BiH. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!