Bosna i Hercegovina     | 10.08.2020. 15:08 |

Novalić: Sve bolnice će biti aktivirane kao izolatoriji

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je na sastanku s predstavnicima kantona dogovoreno da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju s javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji.

Nakon sastanka, kojem su osim predstavnika kantona prisustvovali i predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Novalić je dodao da je dogovoreno i da je na kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.

- Radi se o opasnoj bolesti koja pogađa i mlađu populaciju, što imamo priliku vidjeti u posljednje vrijeme, a problem je što je zdravstveni sistem na granici kapaciteta - rekao je Novalić.

Naveo je da će biti uspostavljena jedinstvena baza podataka o epidemiološkoj situaciji za čitavu Federaciju.

Novalić je precizirao da je danas, u dva i po mjeseca od ukidanja stanja nesreće u FBiH broj zaraženih osam puta veći nego u dva i po mjeseca kada je to stanje bilo na snazi.

- U prva dva i po mjeseca borbe s koronavirusom usvajali smo mjere koje su broj zaraženih svele na 87, ali se dogodilo "smrzavanje" privrede i više nismo mogli dopustiti da se takvo stanje nastavi - naglasio je Novalić.

Uskoro video.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!