Bosna i Hercegovina     | 10.08.2020. 18:23 |

Cikotić - Varhelyi: Migrantska kriza kao sigurnosni izazov

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je tokom dana telefonskim putem s komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijom.

Cikotić je informirao Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu s kojim se suočava, te mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Ministar Cikotić izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH.

Tokom razgovora komesar Varhelyi je izrazio spremnost da Bosnu i Hercegovinu aktivnije uključi u širu Migranstku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije - odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

Komesar Varhelyi je obećao dodatnu financijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana