Magazin     | 11.08.2020. 08:16 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. kolovoza (FENA) -

- 1456. Umro Janoš Hunyadi, ugarski vojskovođa. Kao erdeljski vojvoda uspješno je ratovao protiv Turaka, a 1456. doprinio je razbijanju turske opsade Beograda. Neposredno poslije toga umro je od kuge u Zemunu. U srpskim narodnim pjesmama spominje se kao Sibinjanin Janko.

- 1858. Rođen Christiaan Eijkman, nizozemski liječnik, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929., pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkriće vitamina B.

- 1863. Uspostavljen protektorat Francuske u Kambodži.

- 1919. Umro Andrew Carnegie, američki industrijalac škotskog porijekla, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, većinom u osnivanje javnih biblioteka u SAD-u i Velikoj Britaniji.

- 1935. U Njemačkoj počele masovne demonstracije nacista protiv Jevreja.

- 1952. Princ Husein proglašen za kralja Jordana pošto je njegov otac Talal svrgnut s prijestola zbog senilnosti.

- 1954. Formalnim proglašenjem mirovnog sporazuma u Indokini okončan je rat koji su više od sedam godina protiv francuske kolonijalne vlasti vodili Vijetnam, Laos i Kambodža. Francuska i SAD su potom u Vijeću sigurnosti UN-a vetom spriječile prijem Sjevernog i Južnog Vijetnama u svjetsku organizaciju.

- 1956. U automobilskoj nesreći poginuo američki slikar Jackson Pollock, začetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog ekspresionizma.

- 1966. Sporazumom potpisanim u Džakarti okončana su trogodišnja neprijateljstva Indonezije i Malezije.

- 1969. Predsjednik Zambije Kenneth Kaunda nacionalizirao je rudnike bakra, ključnu gospodarsku djelatnost koja je donosila više od 50 posto nacionalnog prihoda.

- 1990. Partija slobodnih demokrata (FDP) zapadnonjemačkog ministra inozemnih poslova Hans-Dietricha Genschera ujedinila se s istočnonjemačkim liberalima, formirajući prvu svenjemačku političku partiju od podjele Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

- 1996. Umro Rafael Jeronym Kubelik, češki dirigent i skladatelj koji je s 20 godina, 1934., debitirao kao dirigent Češke filharmonije. Otišao je u izbjeglištvo kada su komunisti došli na vlast 1948., a u domovinu se vratio 1990. da bi dirigirao koncertom kojim je otvoren Praški proljetni glazbeni festival.

- 1999. Potpuno pomračenje Sunca vidjelo se u dijelovima Europe, Bliskog istoka i Azije.

- 2000. Banka Japana je prvi put za 10 godina podigla kamate i time bez presedana odbila vladin zahtjev da povećanje odgodi.

- 2000. Mađarski zarobljenik iz Drugog svjetskog rata Andraš Tamaš (75), koji je bio zatvoren u ruskoj psihijatrijskoj bolnici i zaboravljen 50 godina, vratio se u domovinu.

- 2001. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po drugi put osvojila titulu europskog prvaka, pobijedivši u finalu Europskog prvenstva Njemačku rezultatom 3:1 u setovima.

- 2003. NATO preuzeo zapovjedništvo nad 5.000 vojnika međunarodnih mirovnih snaga u Kabulu (Afganistan). To je prva akcija Saveza izvan Europe od osnivanja NATO-a 1949. godine.

- 2003. Pod pritiskom SAD-a predsjednik Liberije Charles Taylor podnio ostavku i napustio zemlju, zatraživši azil u Nigeriji.

- 2006. U tajfunu Saomai, najsnažnijem koji je pogodio Kinu, poginulo 436 osoba.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo