Svijet     | 11.08.2020. 14:19 |

Grčka zahtijeva hitni sastanak EU ministara zbog Turske

FENA Internet

ATINA, 11. augusta (FENA) - Grčka će zatražiti hitni sastanak ministara vanjskih poslova EU zbog odluke Turske da pošalje seizmički istraživački brod u sporno područje u istočnom Sredozemlju, saopćio je u utorak ured premijera.

Dva saveznika NATO-a, koji imaju fundamentalno različita stajališta o tome gdje počinju i završavaju kontinentalne granice, sukobljavaju se u pogledu preklapajuće potražnje za resursima ugljikovodika u regiji, javio je Reuters.

Napetosti su eskalirale u ponedjeljak nakon što je turska mornarica izdala saopćenje poznato pod nazivom Navtex koje kaže da će brod Oruc Reis djelovati na području mora južno od turske Antalije i zapadno od Kipra između 10. i 23. augusta.

Seizmička istraživanja dio su pripremnog rada za potencijalno istraživanje ugljikovodika.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Tursku da "odmah prekine svoje ilegalne aktivnosti koje narušavaju mir i sigurnost u regiji". Turska je odbacila grčke primjedbe rekavši da nemaju zakonsku osnovu i obećala da će nastaviti s operacijama.

Posljednji savjeti uslijedili su nakon što su Egipat i Grčka prošlog četvrtka potpisali sporazum kojim se određuje ekskluzivna ekonomska zona između dviju država na istoku Sredozemlja, što je intenziviralo tenzije s Turskom oko tog područja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'