Svijet

Filipini spremni sarađivati s Rusijom na testiranju i proizvodnji vakcine

Internet

MANILA, 11. augusta (FENA) - Filipini su saopćili u utorak kako su spremni sarađivati s Rusijom u testiranju i proizvodnji vakcine protiv koronavirusa koju bi razvili ruski naučnici.

Rusija se nada da će započeti s masovnom proizvodnjom vakcine u oktobru, i ponudila je snabdjeti Filipine vakcinom ili se udružiti s njima putem lokalnih firmi u proizvodnji vakcina.

- Filipini su spremni da sarađuju s Rusijom u kliničkim testiranjima, snabdijevanju i proizvodnji vakcina i na poljima pogodnim za relevantne filipinske i ruske agencije da zajednički rade protiv ove globalne pošasti po javno zdravstvo - navodi filipinska vlada u saopćenju.

U javnom obraćanju u nedjelju navečer, predsjednik države Rodrigo Duterte je kazao: „Kada vakcina stigne, ja mogu biti prvi na kome će biti testirana, ukoliko bude dobra za mene, bit će dobra i za sve Filipince“.

Zaključno s ponedjeljkom, ukupni broj zaraženih koronavirusom na Filipinima iznosi 136.638 ljudi,  i najviša je cifra u jugoistočnoj Aziji. Broj preminulih od COVID-19 iznosi 2.293, prenosi dpa.

(FENA) M.B.