Kultura     | 12.08.2020. 17:16 |

Više od pet miliona biciklista na bečkim ulicama za pola godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. augusta (FENA) - Gotovo 5,4 miliona biciklista kretalo se ulicama austrijske prijestolnice između januara i jula ove godine. To su pokazale evaluacije 13 brojčanika biciklističkog prometa u Beču.

U odnosu na trogodišnji prosjek, od 2017. do 2019. godine, radi se o porastu od 14,7 posto ili 687.000 biciklista.

Time se nastavlja trend biciklizma u Beču, između ostalog zahvaljujući i intenzivnom radu na promociji ovog ekološki prihvatljivog načina kretanja.

U cilju zaštite okoliša i promocije biciklizma grad Beč je u aprilu 2020. godini subvencionirao kupovinu teretnih bicikala za fizička lica uz pomoć specijalnog fonda od 300.000 eura. Fond je snosio troškove za do 50 posto neto kupoprodajne cijene bicikla odnosno najviše do 800 eura.

Pored toga, bečkim akcijskim planom "Logistik 2030+", koji predstavlja strateški orijentir za budućnost logistike u Beču, obuhvaćeno je i subvencioniranje kupovine električnih teretnih bicikala i električnih trokolica za pravna lica sa fondom od 800.000 eura.

Naime, u javnom gradskom prostoru postoji mnogo potencijala za ekološki održivi prijevoz. Kratke i srednje duge rute mogu se učinkovitije, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom