Svijet     | 14.08.2020. 10:10 |

Afganistanska vlada počela s oslobađanjem 80 od posljednjih 400 zatvorenika

FENA Internet

KABUL, 14. augusta (FENA) - Afganistanska vlada počela je s oslobađanjem zadnjeg kontingenta od 400 talibanskih zatvorenika čije oslobađanje militanti žele prije nego što pristanu na pokretanje mirovnih pregovora - saopćio je u petak portparol nacionalne sigurnosne agencije.

Vlada je pristala u nedjelju da oslobodi 400 "tvrdokornih" zatvorenika nakon što je konsultovala veliku skupštinu plemenskih starješina i drugih čelnika lokalnih zajednica, poznatu kao Loya Jirga.

- Vlada je jučer oslobodila 80 od 400 talibanskih zatvorenika u cilju ubrzanja napora u direktnim razgovorima na dogovaranju trajnog primirja širom zemlje - izjavio je Javid Faisal, portparol  Nacionalnog vijeća sigurnosti.

On nije rekao kada će biti oslobođeno preostalih 320 zatvorenika.

Neslaganja oko oslobađanja zatvorenika, među kojima su neki od optuženih za najkrvavije napade u Afganistanu, odgodila su pregovore mjesecima dok Sjedinjene Države povlače vojnike u okviru sporazuma potpisanog s talibanima u februaru.

Predsjednik Ashraf Ghani u ponedjeljak je objavio dekret o oslobađanju posljednjeg kontingenta zatvorenika.

Talibani nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom. Oni su ranije tvrdili da će pristupiti mirovnim pregovorima u Kataru s vladom koja uživa američku podršku u roku od sedmice o oslobođanju posljednjih preostalih zatvorenika.

Talibani su uvijek odbijali razgovore s vladom, koju odbacuju kao "američke marionete".

Oni su, međutim, pristali na razgovore o diobi vlasti u okviru sporazuma postignutog sa Sjedinjenim Državama, o povlačenju američkih vojnika u zamjenu za talibanske sigurnosne garancije, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom