Bosna i Hercegovina     | 14.08.2020. 14:16 |

Sredstva od MMF-a uplaćena na depozitni račun za javne prihode Kantona Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - Sredstva od  Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrena za hitnu pomoć BiH radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoć ekonomiji u suočavanju s epidemijom i bolesti COVID-19 danas su uplaćena na depozitni račun KS, saopćio je ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Novac je već ranije uplaćen na račun Centralne banke BiH, ali je za raspodjelu na niže nivoe vlasti bilo potrebno da Vijeće ministara donese odluku o raspodjeli sredstava.

Ministarstvu finansija KS danas je s nivoa FBiH doznačen iznos od 36.178.423 KM na depozitni račun za javne prihode KS. Najveći dio tog iznosa planiran je kao finansijska podrška od 20 miliona KM za privredu i to u vidu isplate dijela plaća radnicima čija su preduzeća pretrpjela značajno smanjenje prihoda u proteklih nekoliko mjeseci.

Sredstva su također namijenjena i za podršku industrijskoj proizvodnji, zapošljavanju mladih te servisiranju dugova nastalih iz ranijeg perioda.

Ministar Halebić je ranije najavio da će iz sredstava od MMF-a biti formiran kreditno-garantni fond, a kriterije za njegovu implementaciju će utvrditi Vlada KS.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je raspodijelilo sredstva u skladu s odlukom Fiskalnog vijeća BiH, potpisanim Pismom namjere i Memorandumom o razumijevanju u sljedećim omjerima: 37,5 posto za bh. entitet RS, 61,5 posto za entitet FBiH (s deset kantona), a novac koji pripada Federaciji podijelio  se na način da 50 posto ostaje na federalnom nivou, a 50 posto dijeli se kantonima, od svojih iznosa FBiH i RS su odvojili 1 posto za Brčko distrikt.

Do kraja tekuće ili početkom sljedeće godine, zavisno od vremena potpisivanja memoranduma o razumijevanju za program makrofinansijske pomoći (MFA) između BiH i Evropske komisije u ime EU, BiH očekuje 250 miliona eura što je najveći iznos sredstava od svih država iz regiona.

Ovaj sporazum dio je paketa MFA-a od tri milijarde eura za deset partnera za proširenje i susjedne države, čiji je cilj ublažavanje očekivane recesije zbog pandemije koronavirusa.

Ukoliko bi se u septembru za BiH uspjeli okončati memorandum i ugovor, prva tranša koja predstavlja polovinu iznosa (125 miliona eura) bi bila doznačena krajem ove ili početkom sljedeće godine. Druga tranša išla bi po ispunjenju određenih uslova, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!