Svijet     | 14.08.2020. 16:20 |

Rao: Pakistan je kao i BiH stekao nezavisnost uz velike žrtve

FENA Lejla Nuhanovic

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) – Na današnji dan, prije 73 godine, Islamska Republika Pakistan je proglasila nezavisnost.

Ambasador Pakistana u Bosni i Hercegovini Khalid Rao kazao je da je Pakistan rođen uz velike žrtve.

- Ovaj datum znači puno svim Pakistancima. Kada vidimo ljude koji žive pod represijom, kao što su Kašmirci ili muslimani, kršćani i "Nedodirljivi" u nekim dijelovima Indije, veoma smo zahvalni što živimo u slobodnoj zemlji - kazao je ambasador, dodavši da se ovaj dan slavi s velikom radošću u cijelom Pakistanu.

Ambasador Rao je kazao da je za nezavisnost Pakistana najviše zaslužan njegov osnivač Muhamed Ali Džina, koji se smatra ocem nacije. Njegov dan rođenja se slavi kao nacionalni praznik.

Džina je bio advokat, političar i vođa Sveindijske muslimanske lige od 1913. sve do pakistanke nezavisnosti  1947. godine. On je bio prvi pakistanski generalni guverner od sticanja nezavisnosti pa do svoje smrti.

- Njegova vizija bila je da Pakistan postane snažna, moderna muslimanska država koja prema svim svojim građanima, uključujući manjine, postupa jednako i ima vrlo prijateljske odnose sa svim zemljama općenito i svim susjedima pojedinačno. Njegova je vizija i dalje centralna u odnosu na to koja vlada dolazi na vlast - kazao je ambasador za Fenu.

Komentarišući ulogu Pakistana kao kolonije britanskog carstva, ambasador Rao je kazao da su Britanci prvobitno došli radi trgovine, a ne da osvoje Indiju, jer je vladavina Mughala pod Jehangirom bila prilično moćna, a British India Company (BIC) nije bila jaka.

- Međutim, Britanci su iskoristili prepiranja lokalnih vladara i počeli nametati kontrolu nad područjima i državama zbog boljeg naoružanja, tehnologije i dobre vojne organizacije - objasnio je on.

Ambasador Rao je istaknuo da je vladavina Britanije imala i pozitivne i negativne strane. S jedne strane su znali biti uzrok gladi i brutalnosti, ali sa druge strane donijeli su tehnologiju, željeznice, telekomunikacijski sistem i slično.

Budući da se obilježava godišnjica nezavisnosti, ambasador Rao je naglasio važnost postojanja demokratije i prava glasa kao principa na kojima se treba temeljiti svako društvo.

- Kao primjer možemo navesti situaciju u Kašmiru. Većinsko muslimansko stanovništvo oduvijek je htjelo biti dio Pakistana. Njihova borba za nezavisnost, koja je dobila je na zamahu 1989. godine, ugrožena je zbog veće agresivnosti i brutalnosti indijskih snaga sigurnosti. Pakistan želi da se riješi spor u Kašmiru u skladu s rezolucijama UN-a o Kašmiru i da se poslušaju želje naroda Kašmira – kazao je ambasador.

Upitan koju poruku želi poslati narodu BiH, ambasador je kazao da Pakistan ima veliko poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini i da dijele nešto zajedničko.

- I Bosna i Hercegovina je stekla nezavisnosti uz velike žrtve. To je ono što spaja naša dva naroda. Smatram da nove generacije rade na jedinstvu i napretku BiH - zaključio je ambasador Rao u razgovoru za Fenu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana