Svijet     | 15.08.2020. 13:05 |

Rusija pokrenula proizvodnju vakcine protiv Covid-19

FENA Internet

MOSKVA, 15. augusta (FENA) - Nakon što je objavila da je razvila vakcinu protiv Covid-19, koja je također najavljena kao prva vakcina na svijetu protiv novog koronavirusa, Rusija je sada započela s proizvodnjom ovog cjepiva, navodi se u izvještaju koji se poziva na ministarstvo zdravlja.

- Pokrenuta je proizvodnja vakcine protiv nove koronavirusne infekcije koju je razvio naučno istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya - navodi se u izvještaju, a prenosi Sputnik News.

Prvo rusko cjepivo protiv novog koronavirusa razvili su zajednički istraživački institut Gamaleya i rusko ministarstvo odbrane.

Rusija je saopćila da će vakcinisanje početi krajem ovog mjeseca, prenosi Reuters. Neki naučnici strahuju od toga da bi Moskva mogla staviti nacionalni ugled prije sigurnosti.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio ovo postignuće, kazavši da će se vakcina zvati "Sputnik V" po sovjetskom satelitu, rekavši da je vakcina prošla potrebna testiranja. On je dodao da je jedna od njegove dvije kćerke dobila dozu vakcine i da se osjeća dobro, navodi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo