Svijet     | 15.08.2020. 19:21 |

U Bjelorusiji nastavljeni protesti, reakcija na pobjedu Aleksandra Lukašenka

FENA Internet

MINSK, 15. augusta (FENA) - U Bjelorusiji su i u subotu nastavljeni protesti organizirani kao reakcija na pobjedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima u zemlji, javlja agencija Anadolija, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva pozvale su paralelno sa protestima autoritarnog šefa Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da organizira nove izbore u zemlji, navodi dpa.

Estonski premijer Juri Ratas, njegov latvijski kolega Krisjanis Karins i litavski premijer Saulius Skvernelis "pozivaju Bjelorusiju da provede slobodne i poštene predsjedničke izbore na transparentan način, uz sudjelovanje međunarodnih promatrača", stoji u zajedničkom saopćenju objavljenom u subotu, prenijela je Hina.

Trojica premijera pozvala su bjeloruske vlasti da prekinu nasilje nad demonstrantima i da puste iz pritvora preostale zatočene demonstrante.

U Bjelorusiji već danima traju siloviti protesti koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora održanih prošli vikend.

Poslije izbora, uslijedile su brojne optužbe o prevarama, koje su aktualnom predsjedniku Lukašenku, na vlasti već četvrt stoljeća, omogućile još jedan mandat.

Policija je brutalno reagirala na okupljanja demonstranata. Hiljade ih je uhapšeno u najvećim dosad održanim protestima u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Demonstranti žele da Lukašenko, koji je šesti put zaredom proglašen pobjednikom izbora, odstupi s vlasti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo