Svijet     | 18.08.2020. 12:11 |

Carrie Lam nije uznemirena američkim sankcijama

FENA Internet

HONG KONG, 18. augusta (FENA) - Čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila je u utorak da nije uznemirena američkim sankcijama protiv nje, ali da se taj grad pod kineskom vladavinom požalio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog novih američkih zahtjeva za robe proizvodene u Hong Kongu.

Sjedinjene Države u ovom su mjesecu uvele sankcije Lam i drugim aktuelnim i bivšim honkonškim i kineskim zvaničnicima koje Washington optužuje za suzbijanje političkih sloboda u finansijskom središtu.

- Uprkos izvjesnim neugodnostima u mojim ličnim akivnostima nema ničega tu što bih mogla primiti ka srcu - izjavila je Lam na sedmičnoj konferenciji za novinare.

- Mi ćemo nastaviti da radimo ono što smatramo ispravnim za našu zemlju i za Hong Kong - kazala je.

Washington je nametnuo sankcije zbog kineskog uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti u poluautonomnom kineskom gradu nakon dugačkih antikineskih i prodemokratskih protesta u prošloj godini.

Zakonom se kažnjavaju sve aktivnosti koje Kina smatra pokušajem secesije, subverzije, terorizma ili dosluha sa stranim silama, i povlači kaznu doživotne robije, izazivajući brige da će Kina dokinuti slobode obećane nakon što je bivša britanska kolonija vraćena pod njenu vladavinu u 1997., prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'