Ekonomija     | 18.08.2020. 12:54 |

Raiffeisen banka i EIF zaključili ugovor o garantnom aranžmanu za podršku SME

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. augusta (FENA) - Raiffeisen banka i Evropski investicioni fond (EIF) zaključili su ugovor o garantnom aranžmanu za podršku malim i srednjim kompanijama (SME).

Predsjednik Uprave Raiffeisen banke Karlheinz Dobnigg je izrazio zadovoljstvo što su im zahvaljujući saradnjom sa Evropskim investicionim fondom sada na raspolaganju relevantni instrumenti koji im omogućavaju da pruže bolju podršku malim i srednjim kompanijama koje predstavljaju jedan od glavnih stubova razvoja jedne ekonomije.

- Svjesni smo da je ovo izazovno vrijeme za brojne kompanije, a posebno za ovaj segment. Stoga im nastojimo pomoći u prevazilaženju poteškoća s likvidnošću te izazova s kojima se susreću vezano za obrtni kapital. Saradnja s Evropskim investicionim fondom je svakako jedan od načina da za naše klijente kreiramo odgovarajuću ponudu - dodao je Dobnigg.  

Raiffeisen banci je u okviru ove saradnje sa Evropskim investicionim fondom (EIF) na raspolaganju garantni ugovor za pokriće kreditne izloženosti prema SME klijentima pogođenim pandemijom Covida-19 i to za trajni obrtni kapital do 36 mjeseci. Pojedinačni iznos izloženosti je maksimalno 150.000 eura.

Evropski komesar za interno tržište Thierry Breton je kazao da su male i srednje kompanije ozbiljno pogođene pandemijom koronavirusa, te da su preduzeli mjere u najkraćem roku kako bi što prije osigurali likvidnost.

 - Zahvaljujući ovoj brzoj akciji, mjere za Covid-19 u okviru COSME garancija za zajmove već su dostupne u više od 20 evropskih zemalja. Potpisivanjem današnjeg ugovora i kompanije u BiH moći će pristupiti pomoći EU za oporavak - dodao je Breton. 

Izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Alain Godard je naveo da su danas plasirali novi izvor obrtnog kapitala za male i srednje kompanije u BiH kako bi ih podržali u očuvanju likvidnosti, poslovanja i radnih mjesta.

- Ovo je prva transakcija u BiH u okviru COSME garancijskog instrumenta za zajmove za oporavak od Covida-19, kao potvrda naše podrške Bosni i Hercegovini radi bržeg oporavka od pandemije. Izgradnjom otpornijeg privatnog sektora potiču se ekonomska stabilnost i rast, što je ključno za cjelokupni oporavak zemlje - izjavio je Godard, saopćeno je iz Raiffeisen banke BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo