FENA biznis     | 18.08.2020. 12:35 |

Raiffeisen banka i EIF zaključili ugovor o garantnom aranžmanu

FENA Saopćenje

Podrška segmentu malih i srednjih kompanija (SME) u Bosni i Hercegovini
 

(Sarajevo, 18.08.2020.) – „Zadovoljni smo što su nam ovom saradnjom sa Evropskim investicionim fondom sada na raspolaganju relevantni instrumenti koji nam omogućavaju da pružimo bolju podršku malim i srednjim kompanijama koje predstavljaju jedan od glavnih stubova razvoja jedne ekonomije. Svjesni smo da je ovo izazovno vrijeme za brojne kompanije, a posebno za ovaj segment. Stoga im nastojimo pomoći u prevazilaženju poteškoća s likvidnošću te izazova s kojima se susreću vezano za obrtni kapital. Klijentima želimo biti na raspolaganju u svakom trenutku te biti njihov pouzdan poslovni partner i u dobrim i u teškim vremenima. Saradnja s Evropskim investicionim fondom je svakako jedan od načina da za naše klijente kreiramo odgovarajuću ponudu“, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.  

 

Raiffeisen banci je u okviru ove saradnje sa Evropskim investicionim fondom (EIF) na raspolaganju garantni ugovor za pokriće kreditne izloženosti prema SME klijentima pogođenim pandemijom COVID-19 i to za trajni obrtni kapital do 36 mjeseci. Pojedinačni iznos izloženosti je maksimalno 150.000 EUR.

 

„Male i srednje kompanije su ozbiljno pogođene pandemijom koronavirusa. Preduzeli smo mjere u najkraćem roku kako bi što prije osigurali likvidnost. Zahvaljujući ovoj brzoj akciji, mjere za COVID-19 u okviru COSME garancija za zajmove već su dostupne u preko 20 evropskih zemalja. Potpisivanjem današnjeg ugovora i kompanije u BiH moći će pristupiti pomoći EU za oporavak“, istakao je Thierry Breton, evropski komesar za interno tržište.

 

„Danas smo plasirali novi izvor obrtnog kapitala za male i srednje kompanije u BiH kako bismo ih podržali u očuvanju likvidnosti, poslovanja i radnih mjesta. Ovo je prva transakcija u BiH u okviru COSME garancijskog instrumenta za zajmove za oporavak od COVID-19, kao potvrda naše podrške Bosni i Hercegovini radi bržeg oporavka od pandemije. Izgradnjom otpornijeg privatnog sektora potiču se ekonomska stabilnost i rast, što je ključno za cjelokupni oporavak zemlje”, izjavio je Alain Godard, izvršni direktor Evropskog investicionog fonda.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana