Sport     | 18.08.2020. 16:52 |

KS- Ugovor o sufinansiranju druge faze izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. augusta (FENA) - Ugovor o sufinansiranju druge faze izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu potpisali su danas ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić i načelnik te općine Akif Fazlić, kao i pomoćnica direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Sanida Pašić. Potpisivanju je prisustvovao ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Vrijednost druge faze radova je 1.300.000 KM, a podrazumijeva potpuno zatvaranje objekta, kao i gradnju krovova na tribinama i objektu.

Kako je kazao ministar Alikadić, Ministarstvo kulture i sporta KS krenulo je s potpisivanjem ugovora za finansiranje kapitalnih projekata iz oblasti kulture i sporta u lokalnim zajednicama, a sve u cilju poboljšanja sportske infrastrukture.

- Danas potpisujemo ugovor s Općinom Ilijaš, gdje ćemo investirati 500.000 KM za nastavak izgradnje gradskog stadiona. Realizacijom tog projekta stanovnici Ilijaša i Kantona Sarajevo dobit će novi sportski resurs, koji će im omogućiti sportske aktivnosti u savremenom i reprezentativnom objektu - rekao je.

Ističe da implementacija tog projekta podrazumijeva i podršku domaćim građevinskim preduzećima koji će biti angažirani na radovima. Time će se sačuvati i radna mjesta.

Ministar Halebić kaže da je to jedan u nizu projekata Vlade KS i Ministarstva finansija kroz koji pokušavaju da pomognu preduzećima koja djeluju na lokalnom nivou.

- Na način da odobravamo infrastrukturne projekte koji u sebi sadrže angažman građevinske operative i kupovinu domaćih materijala. Na taj način utječemo i na lokalnu ekonomiju, te održavanje prijeko potrebnih radnih mjesta - naglasio je.

Načelnik Fazlić zahvalio je, uime te lokalne zajednice, Vladi KS za odluku da podrži taj projekt i investira u sportske objekte uprkos kriznom periodu obilježenom pandemijom koronavirusa.

- Uz novac koji je odobrio Kanton, kroz ovaj ugovor Općina Ilijaš će obezbijediti 700.000 KM. Time ćemo okončati ključni dio projekta. U trećoj fazi radova vršit će se unutrašnje uređenje prostora. To je perspektivan sportski resurs, koji će dugoročno riješiti potrebe naših sportista, te donijeti novi imidž općini Ilijaš. Naše opredjeljenje je da svi sportski resursi budu besplatno na raspolaganju našim sportistima. Mi ćemo, kroz Budžet Općine Ilijaš, nastaviti obezbjeđivati novac za redovan rad sportskih udruženja, a kroz izgradnju sportskih objekata omogućavati najbolje uslove za sport - istakao je načelnik Fazlić.

Kako se navodi u saopćenju Službe za protokol i press KS, nakon potpisivanja ugovora upriličen je obilazak Gradskog stadiona u Ilijašu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'