Bosna i Hercegovina     | 19.08.2020. 12:14 |

Pitanje povećanog priliva migranata jedno od ključnih bezbjednosnih izazova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) -  Novoimenovani direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum posjetio je danas Službu za poslove sa strancima. Tom prilikom direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je Ćuluma o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH te je istakao da je predmetom rada Službe u 2020. godini bilo više od 10.000 migranata.

Sagovornici su se složili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih bezbjednosnih izazova za Bosnu i Hercegovinu, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za provođenje zakona kako bi se BiH uspješno nosila sa ovim pitanjem.

Na sastanku je istaknuta dobra dosadašnja saradnja između Službe za poslove sa strancima i SIPA-e  koja je ostvarila značajne rezultate u borbi protiv krijumčarenja migranata, ali i svih drugih oblika kriminaliteta.

Direktor Ujić naglasio je da Služba za poslove sa strancima prikuplja operativne informacija koje proslijeđuje nadležnim agencijama za provođenje zakona, a posebno kada je u pitanju razmjena informacija u vezi sa krijumčarenjem, trgovinom ljudima i borbom protiv terorizma čime Služba daje značajan doprinos bezbjednosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Dodaje se da je Služba u proteklom periodu identifikovala 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati prijetnju javnom poretku i bezbjednosti Bosne i Hercegovine te je navedene osobe u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Obavještajno bezbjednosnom agencijom uspješno locirala i stavila pod nadzor u Imigracioni centar.

Direktor Službe za poslove sa strancima čestitao je Ćulumu na izboru za direktora SIPA-e i izrazio uvjerenje da će dobra saradnja Službe za poslove sa strancima i Državne agencije za istrage i zaštitu njegovim izborom za novog direktora biti podignuta na još viši nivo, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!