Ekonomija     | 19.08.2020. 16:09 |

U Višegradu radionica o razvoju turizma na području sliva rijeke Drine u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - U okviru Kampanje izgradnje javne svijesti na slivu rijeke Drine u BiH, u četvrtak, 20. augusta, u Višegradu će biti održana radionica o razvoju turizma na području sliva rijeke Drine u BiH. 

Teme radionice bit će razvoj turizma, izazovi i preperke, te trenutno stanje pejzaža i kulturno-istorijskih spomenika na području sliva rijeke Drine u BiH, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Radionici će prisustvovati predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležnih ministarstava iz Republike Srpske i Federacije BiH, te lokalnih zajednica u slivu rijeke Drine i udruženja koja se bave turizmom i ekologijom.

Cilj projekta je unaprijediti mehanizme i kapacitete u zemljama učesnicama na Projektu za planiranje i upravljanje prekograničnim slivom rijeke Drine uz adaptaciju na klimatske promene. Kao viši cilj, projekat bi trebalo da doprinese podizanju životnog standarda stanovništva u slivu rijeke Drine, što će se postići putem održivih rješenja, koje bi vršile efektivne i efikasne institucije. Kroz programe malih grantova i pilot-projekata će se realizovati investicije uz učešće hidrometeoroloških zavoda, agencija za vode, opština i lokalnih zajednica.

Kampanju izgradnje javne svijesti na slivu rijeke Drine u BiH provodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Projekt upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu u vrijednosti 8.400.000 dolara, finansira se 50 posto iz Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) i 50 posto iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Sredstva su raspoređena proporcionalno teritoriji sliva rijeke Drine: Bosna i Hercegovina 37 posto, što iznosi 3.375.270 dolara, Crna Gora 32 posto, što iznosi 2.721.525 dolara i Srbija 31 posto, što iznosi 2.635.625 dolara.

Projekt podržava širok program izgradnje javne svijesti radi uključivanja svih učesnika, institucija i zajednica u slivu rijeke Drine u BiH u aktivnije partnerstvo koje će brojati oko 4.000 učesnika tokom trajanja kapmanje, do oktobra 2020. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'