Stranačke aktivnosti     | 19.08.2020. 16:38 |

Saopćenje za javnost GDSBiH

FENA Saopćenje

GDS BiH poziva na građansku solidarnosti i političko organizovanje državljana BiH u borbi za okončanje višedecennijske blokade ekonomskih, i socijalnih integracionih procesa u BiH i ubrzanje  euroatlantskih integracija.

Smatramo da je obaveza Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine da odmah otvori proces opštedruštvene konsultacije o promjenama Ustava BiH i reformama koje će osigurati bolji standard građana u svim oblastima života i rada,uključujući i sva prava i slobode u demokratskim društvima, bez bilo kakve diskriminacije.

Lakmus papir  za sve učesnike opštedruštvenog dijaloga će biti regulisanje prava predstavnika svih manjina. Nema nikakve osnove da se uređenje odnosa u zemlji razlikuje od standarda uređenja odnosa u drugim zemljama Evrope, prije svega, kada je riječ o građanskim pravima i slobodama.

BiH nije ni "Specifična zemlja" ni  "Slučaj za sebe", već jednostavno država ćiji su temelji svima veoma dobro poznati.

BiH je svoja na svome kroz vijekove i sa granicama stabilnijim od mnogih drugih država. Niko je nije i ne može izbaciti iz njenog  srcolikog staništa,niti uništiti njenu kulturu raznolikosti i otvorenosti.

BiH ima svoju autentičnu državnu povijest i mudrost sticanu od Kulin bana kao država Evrope koja je, i dan  danas, svjesna svojih obaveza u međunarodnoj zajednici/OUN/.

Država koja zna svoje mjesto i ulogu i odgovornosti i obaveze prema svojim građanima i građanima susjednih država. Očekujemo da i naši susjedi i druge zemlje svijeta poštuju političku nezavisnost, samostalnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, na osnovu uzajamnog poštovanja i uvažavanja. 

Nedopustivo je da se građanima BiH osporava pravo na razvoj i da se stanovništvu koje je pola/pola u zemlji i svijetu blokira i onemogućava  život dostojan čovjeka i njegove porodice.

Širenje straha i beznadežnosti u intersu je samo onih koji brane svoje stečene pozicije i koriste beskrupulozno i tragično vrijeme civilizacije danas preokupirane i koronom.

Nerazumno je da se  već 25 godina izmišljaju razlozi za odlaganje odluka koje podrazumijevaju nužne  društvene reforme i usvajanje, kroz Parlamentarnu Skupštinu BiH, i zmjenjenog i dopunjenog Ustava BiH kojim se garantuju jednaka sva građanska prava i slobode svim građanima BiH na cijeloj teritoriji  naše zemlje.

Ne postoji ni jedan samozvani organ ili politička organizacija, na bilo kojem nivou, koji imaju pravo  na blokade naše zemlje za članstvo u EU i NATO. 

Mada svi to znaju u domačoj i međunarodnoj javnosti se stvara potpuno pogrešna predstava o unutrašnjim odnosima u BiH i narušava se ugled i međunarodni položaj BiH. Deytonska mirovna politika, na žalost građana,  koristi se u političkim vodama kao provjerena mreža za lov u kreiranom mulju svakodnevnice , dok uigrano žele jedni drugima, "Bistro".

"Kud plovi ovaj brod" pjevaju za ribo/lov odabrani "kostimirani i maskirani" mornari dok veslaju svako na svoju stranu .

Vrijeme je da se sluša glas građana i poštuje njihovo pravo nanormalan život i da  u BiH  prevlada razum,kao i da zajedno krenemo ka luci mira i oporavka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu