Svijet     | 20.08.2020. 12:13 |

Ruski opozicionsar Aleksej Navalni u komi nakon navodnog trovanja

FENA Internet

MOSKVA, 20. augusta (FENA) - Ruski opozicioni političar Aleksej Navalni je u komi i priključen je na respirator u jedinici intenzivne njege nakon što se razbolio od navodnog trovanja za koje njegovi saveznici vjeruju da je vezano s njegovom političkom aktivnošću.

Navalni, 44-godišnji politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, osjetio se loše na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu i prebačen je u bolnicu nakon što je avion vanredno sletio u Omsku, objavila je glasnogovornica Navalnog, Kira Jarmiš na Twitteru.

- On je u komi i u teškom je stanju - piše ona na Twitteru.

Ona je također izjavila za radio stanicu Eho Moskvi da se tokom leta Navalni znojio i da je tražio od nje da mu nešto priča kako bi se mogao fokusirati na "zvuk glasa". Potom je otišao u toalet i izgubio je svijest.

Jarmiš je kazala kako mora da je političar konzumirao nešto u čaju koji je pio na aerodromu prije ukrcavanja u avion u četvrtak ujutru.

- Liječnici tvrde da je otrov apsorbovan brže s toplim napitkom - piše ona u tweetu, dodajući da je tim Navalnog pozvao policiju u bolnicu.

Anatolij Kaliničenko, zamjenik načelnika bolnice u Omsku u kojoj se liječi opozicioni političar, izjavio je novinarima da je Navalni u teškom, ali u stabilnom stanju. Kaliničenko je kazao da liječnici razmatraju razne opcije, uključujući i trovanje, ali je odbio pružiti detalje, pozivajući se na zakon koji sprečava doktore da daju povjerljive informacije o pacijentima.

Državna novinska agencija Tass javila je da policija ne razmatra opciju namjernog trovanja, pozivajući se na policijski izvor koji je kazao da "nije neuobičajeno da je on jučer pio ili konzumirao nešto po vlastitom izboru".

Jarmoš je na Twitteru žestoko kritikovala takvu sugestiju: "Naravno. Čaj je jednostavno bio loš. To je ono što će državna propaganda učiniti sada - galamiti da nije bilo namjernog trovanja, da je on učinio nešto nenamjerno, on je to učinio sam sebi", prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'