Svijet     | 20.08.2020. 13:21 |

Mlade klimatske aktivistice sastaju se s Angelom Merkel

FENA Internet

BERLIN, 20. augusta (FENA) - Mlade aktivistice, među kojima je i  švedska tinejdžerka Greta Thunberg, sastaju se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak kako bi iznijele zahtijeve za oštrijom akcijom u borbi protiv klimatskih promjena.

Thunberg, Luisa Neubauer iz Njemačke, i Belgijanke Anuna de Wever van der Heyden i Adélaïde Charlier, pratili su brojni klimatski demonstranti dok su ulazile u kancelarijat na 90-minutni sastanak, na prve razgovore na visokom nivou mladih aktivistica s jednim svjetskim čelnikom od početka pandemije.

- Ovdje smo, i glasni smo jer nam je budućnost ukradena - uzvikivali su demonstranti dok su se  fotoreporteri okupili oko Thunberg.

Sedamneastogodišnja Šveđanka stekla je svjetsku slavu pokretanjem svojih solo protesta pred švedskim parlamentom prije dvije godine. Mladi širom svijeta počeli su slijediti njen primjer održavajući redovne velike proteste, a Thunberg je bila pozivana do se obrati političkim i poslovnim čelnicima na konferencijama UN-a i Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Pandemija koronavirusa prekinula je, međutim, masovne skupove njihovog pokreta Petkom za budućnost, naškodivši njihovom javnom uticaju.

Aktivistice su tražile da se sastanu s Merkel jer Njemačka trenutno drži šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom, i na nju, skupa s Britanijom, otpada 22 posto emisije svih stakleničkih gasova.

Merkel je ranije pozdravljala napore mladih aktivista koji vrše pritisak na političare da djeluju protiv globalnog zagrijavanja, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'