Svijet     | 20.08.2020. 16:01 |

Brat bombaša samoubice iz Manchestera osuđen na 55 godina zatvora

FENA Internet

LONDON, 20. augusta (FENA) - Brat bombaša samoubice koji je aktivirao bombu na koncertu Ariane Grande u Manchesteru ubivši 22 osobe i ranivši na stotine, u četvrtak je osuđen na kaznu od minimalno 55 godina zatvora.

Hashem Abedi (23) negirao je da je pomogao u planiranju napada u manchesterskoj Areni ali je proglašen krivim za ubistvo, pokušaj ubistva i urotu za napad eksplozivom. Njegova kazna je odgođena zbog putnih ograničenja tokom epidemije koronavirusa.

Njegov stariji brat Salman Abedi, koj je aktivirao bombu, poginuo je 22. maja 2017. u bombaškom napadu na kraju koncerta.

Hashem Abedi odbio je da prisustvuje ročištu o izricanju kazne.

Sudac Jeremy Baker izjavio je tokom ročišta o izricanju kazne Abediju da su dvojica braće "podjednako odgovorna za pogibije i ranjavanja izazvana eksplozijom".

- Iako je Salman Abedi direktno odgovoran, jasno je da je optuženi bio integralni dio planiranja - kazao je Baker.

Sudac je naglasio da bi, da je mlađi brat bio stariji od 21 godine u vrijeme eksplozije, "izrekao kaznu doživotne robije". Umjesto toga, on je osuđen na minimalno 55 godina robije prije nego što se mogne razmotriti kaucija.

- Optuženi bi trebao jasno znati da je minimalna kaznu koju treba odslužiti 55 godina. On možda nikada ne bi bio oslolobođen - kazao je Baker.

Dodao je da je postojao "značajan stepen predumišljaja" i da je motivacija za braću bila "promicanje ideologije islamizma", prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo