Bosna i Hercegovina     | 21.08.2020. 12:42 |

Memorijalni centar Srebrenica istražuje lokalitete vezane za pad Žepe

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 21. augusta (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica istražuje zločine počinjene nakon pada zaštićene zone UN-a Žepe, a aktivnosti se provode lokalitetu sela Krušev Do.

Kustos i glavni istraživač Azir Osmanović je pojasnio da je selo Krušev Do udaljeno 50 kilometara od Srebrenice. Iako teritorijalno pripada opštini Srebrenica, u toku rata, zbog blizine Žepe, više je bilo upućeno na tu "zaštićenu zonu" UN-a, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- Dva dana nakon pada Žepe u julu 1995. muškarci iz ovog sela odlaze u šumu sa ciljem da pronađu sklonište i spasu živote – kazao je Osmanović.

Prvo sklonište bilo je u šumi u blizini sela. Borovačka ravan udaljena je oko dva kilometra od sela. Usred šume nalazi se Aganova vrtača. Obrasla četinarskom šumom, duboko u prirodi, bila je mjesto najpogodnije da se sakriju i izgrade sklonište. Grupa je na toj lokaciji boravila jedanaest dana.

- U pratnji lokalnih vodiča tim Memorijalnog centra obilazi lokalitet, pronalazi predmete koje su ljudi iz te grupe koristili. Među njima je bio i bh. olimpijac Hamza Alić. Predmete u šumi je pronašao Fahim Habibović. Vođa grupe bio je Zahid Habibović. Dvadeset i jedan dan je proveo lutajući po šumama da bi napokon 18. augusta 1995. stigao u Olovo na slobodnu teritoriju – istakao je Osmanović.

Tim Memorijalnog centra Srebrenica je danas predstavio i kratku video priču kojom je obilježen nastavak rada na prikupljanju ličnih predmeta žrtava genocida https://www.youtube.com/watch?v=9Q2xilzJdos

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'