Bosna i Hercegovina     | 21.08.2020. 14:55 |

Osuda zabrane kretanja osoba u pokretu u Unsko-sanskom kantonu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje osuđuju zabranu kretanja osoba u pokretu u Unsko - sanskom kantonu.

- Upućujemo oštar apel vlastima Unsko-sanskog kantona (USK), Vladi Bosne i Hercegovine i Ministarsvu sigurnosti BiH vezano za sastanak Operativne grupe za koordiniranje nadzora nad migrantskom krizom na području USK koji je održan 19. augusta ove godine. Doneseni zaključci i odluke narušavaju osnovna ljudska prava osoba u pokretu, te tražimo od nadležnih da ih ukinu- ističe se u saopćenju Koalicije.

Navode, da je Operativna grupa podržala odluku Kriznog štaba Ministarstava zdravstva iz marta 2020., te donijela niz mjera koje su u suprotnosti s Evropskim konvencijama, Ustavom BiH, temeljnim standardima za zaštitu ljudskih prava, te postojećom zakonskom legislativom u BiH koja se bavi pitanjima osoba u pokretu.

- Potpuno odsustvo koordinacije državnog i entitetskih nivoa, neblagovremen odgovor na izazove koje je sa sobom donijela tzv. ”migrantska kriza”, a vezano za adekvatno zbrinjavanje i zaštitu osoba u pokretu na teritoriji BiH dovelo je do toga da USK već tri godine sam rješava dio problema koji se tiču osoba u pokretu -  kaže se pored ostalog u saopćenju.

Napominju da težina izazova s kojima se vlasti i građani u USK suočavaju kad je u pitanju broj osoba u pokretu ne smije biti izgovor za donošenje protuzakonskih i diskriminatornih mjera - kaže se pored ostalog u saopćenju.

Smatraju da progoni, nasilje i govor mržnje protiv osoba u pokretu samo može pogoršati postojeću situaciju, a neadekvatna briga o njihovom zdravlju otvoriti nova potencijalna žarišta infekcije.

Stoga apeluju na vlasti da osiguraju dostojanstven tretman svim osobama koje spadaju u ranjive kategorije, a naročito onima koji su u pokretu zbog rata, političke ili ekonomske situacije u njihovim državama.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje su: Asocijacija za demokratske inicijative, Centar za mlade KVART, Civil Rights Defenders, Fondacija CURE, Mreža za izgradnju mira, Sarajevski otvoreni centar, Tuzlanski otvoreni centar, saopćeno je iz Asocijacije za demokratske inicijative.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana