Bosna i Hercegovina

Osuda zabrane kretanja osoba u pokretu u Unsko-sanskom kantonu

Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje osuđuju zabranu kretanja osoba u pokretu u Unsko - sanskom kantonu.

- Upućujemo oštar apel vlastima Unsko-sanskog kantona (USK), Vladi Bosne i Hercegovine i Ministarsvu sigurnosti BiH vezano za sastanak Operativne grupe za koordiniranje nadzora nad migrantskom krizom na području USK koji je održan 19. augusta ove godine. Doneseni zaključci i odluke narušavaju osnovna ljudska prava osoba u pokretu, te tražimo od nadležnih da ih ukinu- ističe se u saopćenju Koalicije.

Navode, da je Operativna grupa podržala odluku Kriznog štaba Ministarstava zdravstva iz marta 2020., te donijela niz mjera koje su u suprotnosti s Evropskim konvencijama, Ustavom BiH, temeljnim standardima za zaštitu ljudskih prava, te postojećom zakonskom legislativom u BiH koja se bavi pitanjima osoba u pokretu.

- Potpuno odsustvo koordinacije državnog i entitetskih nivoa, neblagovremen odgovor na izazove koje je sa sobom donijela tzv. ”migrantska kriza”, a vezano za adekvatno zbrinjavanje i zaštitu osoba u pokretu na teritoriji BiH dovelo je do toga da USK već tri godine sam rješava dio problema koji se tiču osoba u pokretu -  kaže se pored ostalog u saopćenju.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.