Svijet     | 21.08.2020. 16:41 |

Supruga Navaljnog apelovala na Putina da mu omogući izmještanje

FENA Internet

OMSK, 21. augusta (FENA) - Supruga oboljelog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnija u petak je apelovala na ruskog predsjednika Vladimira Putina da dopusti opozicionom političaru da bude prebačen avionom u Njemačku na urgentni medicinski tretman, iz bolnice u Sibiru.

Navaljni, politički suparnik  Putina i aktivist protiv korupcije, u lošem je stanju nakon što je popio čaj u četvrtak ujutru za koji njegovi saveznici tvrde da je bio zatrovan.

Njegovo stanje blago  se poboljšalo tokom noći, ali je njegov život još u opasnosti i on nije dovoljno dobrog stanja da bude prebačen iz bolnice, tvrde doktori koji ga liječe u bolnici u sibirskom gradu Omsku.

Njemački liječnici stigli su ambulantnim avionom u grad u aranžmanu Fondacije Kino za mir, neprofitne organizacije, s namjerom da ga prebace u Njemačku što je ranije moguće.

Aleksander Murahovski, načelnik bolnice u Omsku, izjavio je da je Navaljnom dijagnosticirana metabolička bolest koju je vjerovatno izazvao nizak nivo šećera u krvi.

Kazao je da su tragovi industrijske hemikalije pronađeni na odjeći i prstima Navaljnog i da liječnici ne vjeruju da je on otrovan.

Supruga Navaljnog Julija i njegova glasnogovornica Kira Jarmiš, koje žele da Navaljni bude prebačen u Njemačku na medicinski tretman, kritikovale su bolnicu nakon što je saopćila da bi  izmještanje dovelo njegov život u rizičnu situaciju jer je još u komi i njegovo je stanje nestabilno.

Julija je uputila  direktno pismo Kremlju apelujući da interevenira, saopćile su pristalice Navaljnog.

- Zvanično apelujem na vas (Putina) da zahtijevate da se omogući prebacivanje Navaljnog u Njemačku - navodi se u pismu objavljenom na društvenim mrežama.

Jarmiš navodi da su liječnici prethodno pristali na njegovo izmještanje, ali da su odustali od toga u posljednji tren, prenosi Reuters.

 
 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta