Bosna i Hercegovina     | 21.08.2020. 17:43 |

CRS-PRO-Budućnost: Bez razumijevanja prošlosti ne možemo graditi budućnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Okončan je petodnevni program In Youth Eyes u okviru Sarajevo Film Festivala, u kojem je dvadesetak mladih iz cijele Bosne i Hercegovine  imalo priliku da prati filmove iz sekcije „Suočavanje s prošlošću“ te s aktivistima i filmskim profesionalcima iz BiH i regiona razgovara o tome kakvu ulogu prošlost ima u pomirenju i izgradnji bolje budućnosti, saopćio je CRS. 

- Program otvara mnoge teme, bavi se bitnim trenucima naše historije i potiče mlade da razgovaraju o temama prošlosti suočavajući se s njima - kazao je osamneostogodišnji  Mostarac Amar Zagorčić koji već drugi put učestvuje u programu. 

Sarajki Selmi Alispahić dopada se nesvakidašnji pristup fenomenu suočavanja s prošlošću kroz perspektivu filmske umjetnosti, dok je Darko Dragić iz Banje Luke sretan što je kroz ovaj program stekao nove prijatelje i iskustva. 

In Youth Eyes, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, organizuju Regionalni ured za saradnju mladih - RYCO, Forum Civil Peace Service - forum ZFD i USAID-ov mirovni projekat PRO-Budućnost s ciljem okupljanja mladih ljudi s različitih prostora kako bi razmijenili mišljenja i 'svojim očima' odnosno kroz svoje iskustvo ispričali priču o zajedništvu, raznolikosti i izgradnji mira. 

- Mladi sa zapadnog Balkana danas najčešće odrastaju u homogenom okruženju i za neke od njih su ovakvi susreti jedina prilika da demistificiraju onog drugog, upoznaju ga i na taj način uče i o sebi i o njemu te kreiraju stavove utemeljene na produktivnim diskusijama u kojima se uvijek govori iz različitih perspektiva - kazala je Edita Čolo Zahirović iz PRO-Budućnost. 

Ovogodišnji program obogatilo je pet filmova iz festivalske sekcije „Suočavanje s prošlošću“ te učešće aktivista, režisera, glumaca i drugih umjetnika iz BiH i regiona u diskusijama „Zašto se suočavamo s prošlošću“ i „Koliko daleko je prošlost“, koji su skrenuli pažnju na važnost suočavanja s prošlošću i ulogu filma u tom procesu. 

- Ukoliko želimo da izgradimo mir, ključno je da politizujemo uzroke sukoba i humanizujemo, odnosno depolitizujemo žrtve. To je glavni preduslov da sjednemo i razgovaramo o svim žrtvama s jednakim pijetetom, da prestanemo da im 'brojimo krvna zrnca' jer oni to ne zaslužuju. Mislim da je do toga prilično lako doći ako prestanemo da pitamo ko je prvi počeo - smatra Filip Balunović, politikolog i teoretičar iz Beograda. 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo