Stranačke aktivnosti     | 21.08.2020. 17:35 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

Vijećnici Naroda i Pravde, SDP-a, NS-a i NBL-a u Općinskom vijeću Centar javno postavljaju pitanje - “Pripremaju li se ponovno izborne krađe u prostorijama Općine Centar u kojima se prebrojava i na određeno vrijeme pohranjuje izborni materijal?”

Krajem februara prošle godine jednoglasno su vijećnici podržali inicijativu da se u navedene prostorije postavi videonadzor. Uprkos tome, provedba ove inicijative u praksi do danas nije pokrenuta, iako ju je više puta podnosilo nekoliko vijećnika iz više političkih partija, pri čemu je insistirano na njenom implementiranju.

Na osnovu informacija od strane općinskih službi, videonadzor još uvijek nije postavljen, zbog čega oni javno postavljaju pitanje kada će se početi sa njenom realizacijom, posebno zbog toga što je ona dobila jednoglasnu podršku Vijeća, a bliže nam se i lokalni izbori.

Vijećnici Četvorke ističu kako je konačno došlo vrijeme za trajno zaustavljanje i onemogućavanje svih eventualnih izbornih krađa, nepravilnosti i malverzacija, a što se dešavalo u prethodnim izbornim ciklusima.

“Svi zajedno smo zaslužili da konačno dobijemo fer i poštene izbore, nakon provođenja čitavog niza izbornih procesa koji su bili farsa i ništa više od toga”, jednoglasno naglašavaju ovi vijećnici.

Ističu kako su informirani od strane općinskih službi da je za realizaciju ove inicijative nabavljena sva potrebna oprema, a koju Općinska izborna komisija Centar ne želi te odbija da bude postavljena na tražena mjesta.

A koliko daleko idu sa pokušajima omalovažavanja i potcjenjivanja inteligencije vijećnika najbolje govori odgovor na ovu inicijativu jednog od članova OIK-a Nasera Čopelja (člana Izvršnog i Općinskog odbora SDA Centar i uposlenika u Općini Centar kao državnog službenika) koji tvrdi da po Izbornom zakonu BiH nije dozvoljeno njeno instaliranje “na biračka mjesta”, svjesno pogrešno tumačeći i zanemarujući vrlo jasno i precizno napisanu inicijativu da se kamere postave “u prostorije gdje se privremeno odlaže izborni materijal”.

Vijećnici su također tražili da se ova inicijativa proslijedi CIK-u, ali to nije podržano niti je ikada upućeno prema ovom tijelu, tako da njihov stav o ovoj inicijativi nikad nisu mogli ni saznati.

Važno je napomenuti da je OV Centar sa većinom glasova tokom 2019. godine dva puta izglasalo nepovjerenje OIK-u Centar i uputilo zahtjev prema CIK-u za njihovo razrješenje.

Zbog kršenja provođenja izbornog procesa 2016. i 2018. godine protiv ove komisije vođeno je više istraga od strane MUP-a KS i Tužilaštva KS, a kojima je posredovao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Podsjećaju i da su vijećnici “Četvorke” prema CIK-u BiH 2019. godine podnijeli preko 50 pisanih i dokumentiranih  prigovora za kršenje ranije provedenog izbornog procesa.

Umjesto da bude sankcionirana, ova komisija je pohvaljena i proglašena jednom od najboljih komisija u Kantonu Sarajevo.

Navedeni vijećnici ističu kako je primarni razlog nečinjenja i nepoduzimanja traženog u činjenici da članovi SDA dominiraju u OIK-u Centar, čime ga drže pod svojom potpunom političkom kontrolom. Oni odbijaju bilo kakvu promjenu, a posebno uvođenje videonadzora, kako bi nastavili sa bezočnim prekrojavanjem volje glasača te kreiranjem izbornog pobjednika po njihovim ranije razrađenim planovima u ovoj općini.

Po najnovijim saznanjima ove grupe vijećnika, izborni materijal se neće više odlagati u podrumskim prostorijama zgrade općine, već na njenom drugom spratu, što dodatno budi sumnju u evidentno planirani izborni inžinjering.

Četvero od sedam članova ove komisije su u vezi sa SDA, da li kao članovi njenih organa ili kao bliski srodnici čak nosilaca lista za izbore koji nam slijede.

Pored spomenutog Čopelja, ističu da je  Maja Hadžihalilović sekretarka organa uprave u Gradu, predsjednica MO SDA Skenderija i donedavna članica Izvršnog i Općinskog SDA Centar. Merima Brdarić je članica OO SDA Centar.

Na kraju,  ovi vijećnici ističu kako, umjesto da se postave tražene kamere, članovi OIK-a mijenjaju prostorije misleći valjda da će time zamesti trag svom lopovluku.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'