Stranačke aktivnosti     | 22.08.2020. 11:53 |

Saopćenje za javnost Naše stranke Cazin

FENA Saopćenje

Naša stranka Cazin: Sramotne subvencije za privredu - samo 132 KM po korisniku

Nakon više od tri mjeseca od objavljivanja Javnog poziva objavljena je konačna lista preduzeća i poduzetnika korisnika subvencije koja se dodjeljuje s ciljem suzbijanja posljedica pandemije. Grad Cazin će dodijeliti ukupno 18.912,23 KM za 143 privredna subjekta, što u prosjeku iznosi 132,25 KM po korisniku.

Tim povodom reagovali su iz Gradskog odbora Naše stranke Cazin:
„Ovi iznosi su smiješni u poređenju sa subvencijama koje u cilju saniranja negativnih posljedica pandemije svojim privrednicima dodjeljuju druge općine u Unsko-sanskom kantonu čiji su finansijski kapaciteti znatno skromniji u odnosu na Grad Cazin čiji budžet iznosi gotovo 32 miliona KM.
Dodijeljeni iznos od 18.912,23 KM od planiranih milion KM u budžetu Grada je očigledan pokazatelj nedostatka razumijevanja gradske vlasti za teškoće u poslovanju i odsustva volje za stvarnu podršku domaćoj privredi, a u značajnoj mjeri ukazuje i na nedostatak ideja i površan pristup rješavanju problema.
Pozivamo Grad Cazin da bez odlaganja realizira sredstva od jedan milion KM koja ima na raspolaganju za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije i očuvanja radnih mjesta.
Sramota je ponašati se kao da u Cazinu postoje svega tri-četiri firme, ili da niko ko posluje izvan poslovne zone Ratkovac ne zaslužuje bilo kakvu finansijsku podršku čak i u vremenu pandemije. Još je veća sramota milion KM namijenjenih za pomoć domaćoj privredi čuvati za početak predizborne kampanje jer radna mjesta treba spašavati onda kada su ugrožena, a ne onda kada budu nepovratno izgubljena.
Podsjećamo da je Gradski odbor Naše stranke Cazin gradonačelniku i Gradskom vijeću uputio inicijativu za usvajanje rebalansa budžeta kroz koju smo predložili donošenje šest konkretnih mjera za saniranje negativnih ekonomskih posljedica pandemije, kao i izdvajanje sredstava za njihovo finasiranje.
Gradsko vijeće je 17. 4. 2020. usvojilo rebalans budžeta kojim je planiran grant za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od jedan milion KM. Prema Odluci o izvršavanju budžeta sredstva iz ovog granta će se koristiti za poticaj privatnim preduzećima i poduzetnicima u cilju sanacije posljedica u privredi uzrokovanih pandemijom koronavirusa i razvoja privrede, a način realizacije tih sredstava će se utvrditi posebnim Pravilikom kojeg donosi Gradonačelnik. Na istoj sjednici Gradsko vijeće je donijelo i zaključak da izvršenje navedenog granta neće zavisiti od izvršenja prihoda, te da ista moraju biti realizirana u 100% iznosu.
Podsjećamo gradonačelnika da usvojeno i realizuje. Ako je on zaboravio, mi nismo a borit ćemo se za to i u postizbornom periodu. Podsjećamo također da je na zvaničnoj stranici Grada u aprilu objavljeno i sljedeće obećanje „Podrška domaćoj privredi: Grad Cazin platiće komunalne račune za 400 firmi“. U istom tekstu je navedeno da se „već u narednim danima očekuje novi set mjera kojima će Grad Cazin pružiti podršku oporavku domaće privrede“.Treba li dodatno pominjati, da ništa još nije ispunjeno?!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana