Svijet     | 22.08.2020. 19:29 |

Libijski predstavnik u UN-u: Odbacujemo svaku prijetnju primirju u Libiji

FENA Saopćenje

NEW YORK, 22.augusta (FENA) - Stalni predstavnik Libije u UN-u Tahir es-Sunni izjavio je da odbacuje bilo kakav manevar i prijetnju primirju koje je objavila libijska vlada, javlja Anadolu Agency (AA).

"Da li će se pridržavati primirja oni koji su započeli rat protiv Tripolija i oni koji su podržali rat? Vidjet ćemo. Međutim, odbacujemo svaki manevar i prijetnju najavljenom primirju", napisao je es-Sunni na Twitteru.

Napomenuo je da ovo primirje nije prvi pokušaj libijske vlade za postizanje mirnog rješenja, dodajući kako su dosad podržali svaku iskrenu inicijativu.

Istakao je kako će vrata stabilnosti u toj zemlji biti otvorena samo dijalogom koji uključuje sve strane i regije u Libiji.

Naglasio je značaj dogovora koji bi bio u skladu s ustavom kako bi se predsjednički i parlamentarni izbori održali pod nadzorom UN-a i međunarodnih institucija.

Također, je kazao da bi prijelazni period trebao osigurati pravdu za žrtve ali i suđenje odgovornima za ratne zločine.

Premijer Libije Fayez al-Sarraj naredio je u petak svim vojnim snagama u zemlji prekid vatre i prekid vojnih operacija.


Vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju navela je kako je za aktivno primirje potrebno da Sirte i Jufra budu demilitarizirane zone u okviru dogovora o uspostavi sigurnosti. Također su pozvali na održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u martu.


Ujedinjene nacije (UN) su također pozdravile inicijative za prekid vatre i aktiviranje političkih procesa u Libiji, prenosi AA.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu