Kultura     | 23.08.2020. 09:43 |

Grand Prix 21. MFF-a filmu 'Dublje od dna'

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 23. kolovoza (FENA) - Film "Dublje od dna", libanonske redateljice Sarah Kaskas jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 21. Mediteran Film Festivala (MFF), koji se od 19. do 22. kolovoza u online izdanju održao u Širokom Brijegu.

Najboljim kratkim filmom proglašen je "Pakao", dokumentarac španjolskog redatelja Raula de la Fuentea.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Bojana Burnać, Ivana Roščić i Dušan Moravec naveli su kako autorica filma 'Dublje od dna' hrabro i sigurno vodi gledatelje ulicama raspadnutog i kaotičnog Beiruta, prateći potresne životne priče protagonista i njihovu nadu.

''Narativna linija filma daje usporedan pogled na sudbine tih ljudi, ali i grada. Film u kojem su grad i njegovi stanovnici kao jedan organizam. Jednako tako, film u kojem su izvrsna dramaturgija, kamera i zvuk kao jedan organizam'', stoji u njihovom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja – filmu "Eter", turske redateljica Ruken Tekes i filmu "Grad mrtvih" španjolskog redatelja Miguela Eeka.

''Ruken Tekes maestralno je ispunila filmsko vrijeme meditacijom o sjećanju na svijet koji nestaje i meditacijom o svijetu koji dolazi'', navode članovi žirija u svojoj odluci.

Govoreći o "Gradu mrtvih" ističu kako je to film čiji protagonisti osvajaju humorom utkanim u bol i sreću plesnog kola života i smrti te da autor kroz vješt ritam izmjena filmskih scena, drži pažnju gledatelja ne ispuštajući niti jedan korak u kolu kojeg zajedno plešemo.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Tina Šmalcelj, Joško Lokas i Goran Bogdan, odlučio je da MFF Best Short pripadne filmu 'Pakao'.

''U dirljivom, često šokantnom, ali i dalje estetski veoma zadovoljavajućem filmu, redatelj prikazuje pakao na zemlji poznat i kao zatvor Pademba Road u Sierra Leoneu. Za humanizam i hrabrost s kojom pristupa bivšim i sadašnjim zatvorenicima i ljepotu koju pronalazi čak i u najmračnijim kutovima svijeta, žiri je odlučio nagradu dati filmu 'Pakao' Raula de la Fuentea'', naveo je žiri koji je dodijelio i dva posebna priznanja.

Nagrađeni su film "A sad se spušta večer" srpske redateljice Maje Novaković za koji žiri kaže da je mirnim i koncentriranim pristupom posljednjim godinama života kako sela, tako i njegovih stanovnika, redateljica stvorila osjećaj idile prikazujući kadrove na koje smo već davno zaboravili. Navode kako precizna i estetizirana fotografija u kombinaciji sa sporim i neopterećenim životom stvaraju nadasve meditativan i inspirativan film.

Posebno priznaje u ovoj kategoriji dodijeljeno je i filmu "Raj", španjolskog redatelja Matea Cabeza, za  iznimno intimnu i emotivnu priču u kojoj se u izoliranoj atmosferu bolničke sobe stalno pretapaju i izmjenjuju uloge oca i sina.

Tijekom zatvaranja 21. izdanja Mediteran Film Festivala prikazan je i film nastao na radionici MFF School, koja se ovu godinu, također održala online.

Tomislav Topić, direktor festivala, odjavljujući 21. izdanje, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival u online obliku.

''Ipak nadam se da ćemo se na sljedećem 22. Mediteran Film Festivalu vidjeti u nekim normalnijim okolnostima i u festivalskoj atmosferi'', rekao je Topić.

Na 21. Mediteran Film Festivalu, koji se od 19. do 22. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazani i filmovi u programu 'U Fokusu' i 'Filmski Centar Sarajevo' kao i filmovi iznenađenja domaćih autora, priopćeno je s MFF-a.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!