Bosna i Hercegovina     | 24.08.2020. 14:14 |

Delegacija Ministarstva obrane BiH na vojnotehničkom forumu u Rusiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravlјanje resursima Mirkom Okolićem i savjetnikom ministra odbrane BiH Murisom Palom, na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije (RF), sudjeluje na Međunarodnom vojnotehničkom forumu „Armija 2020“ koji se održava kod Moskve od 23. do 25. augusta.

Prvog radnog dana, delegacija je posjetila kongresno-izložbeni centar „Patriot Ekspo", gdje je prisustvovala plenarnoj sjednici pod rukovodstvom zamjenika predsjednika Vlade Ruske Federacije Jurija Borisova.

Izlaganja o pravcima razvoja ruskog vojno-industrijskog kompleksa i suradnje s drugim zemlјama po pitanju izvoza naoružanja i opreme imali su ruski ministar industrije i trgovine te direktori tvrtki „Rosoboroneksport“ i „Rosteh“.

Nakon toga održana je ceremonija otvaranja Foruma „Armija 2020“, kao i međunarodnih vojnih igara „Armija 2020“, koje su otvorili predsjednik Vlade RF Mihail Mišustin i ministar obrane RF general Sergej Šojgu.

Gosti su potom imali priliku obići dio izložbe suvremenog naoružanja i opreme u kongresno-izložbenom centru „Patriot“.

Na kraju dnevnog programa, na obližnjem poligonu Alabino delegacija MOBiH-a je prisustvovala prvoj fazi natjecanja tenkovskih bojni u okviru Međunarodnih vojnih igara, u kojima sudjeluju ekipe iz Kine, Bjelorusije, Azerbejdžana i Srbije.

Na samom forumu sudjeluju delegacije iz 92 države, od toga 18 vojnih delegacija na visokoj državnoj razini, kao i predstavnici različitih tvrtki.

Na izložbi sudjeluje više od 1.500 kompanija iz Ruske Federacije, kao desetak drugih država, s više od 28.000 eksponata naoružanja, vojne opreme i roba dvojne namjene.

Na marginama Foruma, zamjenik ministra odbrane BiH Okolić imao je prigodu razgovarati i sa zamjenikom ministra obrane RF Aleksandrom Fominom te šefovima delegacija drugih država.

Drugog dana Foruma planiran je dalji obilazak izložbenih postavki vojne opreme, kao i razgovori s predstavnicima tvrtki koje su izrazile interes za uspostavlјanje suradnje s MOBiH, posebno na području proizvodnje, prodaje i servisa helikoptera.

Prije povratka, delegacija MOBiH će posjetiti Ambasadu Bosne o Hercegovine u Ruskoj Federaciji i razgovarati s amsadorom BiH u Moskvi Željkom Samardžijom.

U delegaciji MOBiH svo vrijeme posjete nalazi se i vojni izaslanik BiH u Ruskoj Federaciji brigadir Rade Simić, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu