Stranačke aktivnosti     | 24.08.2020. 13:53 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Mirjana Marinković Lepić: Ni nakon 30 godina od najveće rudarske tragedije, rudari u BiH ne posluju u boljim uslovima

Za dva dana navršit će se 30 godina od najveće rudarske nesreće na teritoriji BiH, u kojoj je poginulo 180 rudara Rudnika mrkog uglja Kreka.

Tim povodom Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH, podsjeća da stanje u rudnicima još uvijek u mnogim segmentima nije bolje nego što je bilo 1990. godine te za to smatra odgovornim Vladu FBiH.

„Prije dvije godine premijer Federacije BiH Fadil Novalić došao je na komemoraciju poginulim rudarima i sve što je imao za reći bilo je da se mora voditi računa o porodicama poginulih rudara i bezbjednosti na radu.

Stigli smo i do tridesete godišnjice ovog tužnog događaja. Od Vlade FBiH želimo čuti konkretne odgovore šta je to učinila da rudarima bude bolje u odnosu na 1990. godinu?

Zašto je Vladi FBiH trebalo tri godine da usvoji Zakon o zaštiti na radu? Otkako je usvojen, da li je premijer Novalić ikad provjerio da li se i u kojoj mjeri taj zakon primjenjuje?

Kada će se krenuti u restrukturiranje rudnika? Tu prije svega mislim na poboljšanje uslova rada u rudnicima, osavremenjivanje tehnologije, ali i novu sistematizaciju radnih mjesta.

Kada ćemo početi ispunjavati zahtjeve Energetske zajednice kako bismo rudnike učinili koliko-toliko prihvatljivim EU poslovnom ambijentu?

Da li će ikad iko odgovarati za stanje u kojem se rudnici nalaze?

Ovo je samo dio pitanja na koja bi premijer Novalić morao odgovoriti kako bi pokazao da mu fotografiranje i polaganje cvijeća na mjestu najveće rudarske tragedije nije tek protokolarna obaveza i dobra prilika za predizborno profitiranje.

Naša stranka, kroz Parlament Federacije, nastavit će predlagati rješenja za izlazak rudnika iz krize.

Povodom 30 godina od stradanja 180 Krekinih rudara, njihovim kolegama i porodicama želim poručiti da budu istrajni u ostvarivanju svojih prava te da i ove godine, kao i svih prethodnih, sjećanjem na svoje kolege povećaju obavezu svih nas da se s više poštovanja ophodimo prema njihovom poslu.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'