Svijet     | 24.08.2020. 14:47 |

Tihanouskaja se nada skorom pokretanju dijaloga s bjeloruskim vlastima

FENA Internet

VARŠAVA, 24. augusta (FENA) - Bjelaruska opoziciona predsjednička kandidatkinja Svjatlana Tihanouskaja, koja predvodi najveći izazov 26-godišnjoj vladavini predsjednika Aleksandra Lukašenka, nada de da će dijalog s vlastima uskoro započeti, izjavila je za poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza.

Bjeloruisija se suočava s najvećom političkim krizom od raspada Sovjetskog Saveza, dok deseci hiljada demonstranata odbacuju Lukašenkovu pobjedu na izborima održanim 9. augusta za koje njegovi protivnici tvrde da su namješteni.

Protivnici Lukašenka oformili su u prošloj sedmici tijelo, Koordinaciono vijeće, koje prema njihovim tvrdnjama ima za cilj voditi pregovore o primopredaji vlasti. Bjelorusko pravosuđe pokrenulo je krivično postupak proitiv inicijatora vijeća, optužujući njihove napore kao nelegalni pokušaj preuzimanja vlasti.

- Cilj vijeća je voditi dijalog s aktuelnim vlastima. Nadam se da će dijalog početi uskoro. Prvi uslov ipak je oslobađanje političkih zatvorenika - izjavila je Tihanouskaja za dnevne novine Gazeta Wyborcza u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Tihanouskaja, novo lice u politici, pojavila se kao jedinstveni opozocioni kandidat nakon što je  poznatijim ličnostima, među kojima je njen trenutno zatočeni suprug, zabranjen nastup na izborima. Ona je pobjegla u susjednu Litvaniju nakon izbora 9. augusta.

Kazala je da se neće ponovo natjecati ako se sazovu novi izbori, ali da bi njen suprug mogao. Ona vidi svoju budućnost u radu u organizacijama za ljudska prava, kazala je.

- Prerano je, ipak, govoriti o tome. Glavni cilj su novi izbori - izjavila je Tihanouskaja, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta