Stranačke aktivnosti     | 25.08.2020. 09:43 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić uputio je inicijativu da Vlada FBiH pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi materijal o 14 preporuka Evropske komisije, odnosno realizaciju onih preporuka koje su u punoj ili djelimičnoj nadležnosti ovog bh. entiteta.

„Komplikovani Ustav BiH dodijelio je, nažalost, brojne ovlasti entitetima i kantonima. Evropska komisija u svom Mišljenju dala je 14 preporuka za reforme i napredak u određenim oblastima od kojih neke spadaju i u nadležnost FBiH, a i direktno je pozvala različite nivoe vlasti na saradnju u realizaciji preporuka. Stoga, ako istinski želimo u EU, ove preporuke ne smijemo ignorisati. Nepostupanje po preporukama EU je direktna opstrukcija našeg evropskog puta”, upozorava Čengić.

Čengić napominje da niko nema pravo na nerad ili opstrukciju evropskog puta Bosne i Hercegovine, da je EU jasno opredjeljenje naših građana i da je neophodno da se na tom putu ubrzano krećemo.

“Sada, više nego ikada, potrebno je raditi na ovim procesima. Važnost našeg članstva u EU se posebno vidi u vrijeme pandemije Covid-a 19, između ostalog kroz ograničenje kretanja naših građana i kroz neadekvatnu zastupljenost BiH u izdašnim planovima EU za oporavak od ekonomske krize. Samo članstvo u EU ne predstavlja jedini cilj, nego su upravo reforme koje trebamo proći na tom putu jednako bitne za stvaranje ekonomski snažne, socijalno osjetljive, transparentne, stabilne i savremene države", navodi Čengić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'