Regija     | 25.08.2020. 13:30 |

Hrvatski politički vrh na komemoraciji srpskim žrtvama u Gruborima

FENA Agencije

GRUBORI, 25. kolovoza (FENA) - Vrh hrvatske države, prevođen predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te podpredsjednicima hrvatske vlade Tomom Medvedom i Borisom Miloševićem, sudjelovao je na komemoraciji srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima kod Knina.

Organizator komemoracije za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon vojne akcije "Oluja" bilo je Srpsko narodno vijeće (SNV).

Milanović je tom prigodom kazao kako je zločin počinjen u Gruborima "mrlja na državu koja je bila napadnuta u ratu".

"Užas izaziva ubojstvo šestero nevinih starih ljudi. Uime koje proklete pravde djeluju ljudi koji su mogli ubiti nevine civile?", poručio je Milanović.

Dodao je kako je zločin u Gruborima "nagrdio hrvatsku reputaciju, kao i ugled hrvatske policije koja je čitav rat borila se, izlagala se pogibelji na pošten način".

Zločin za koji nitko nije odgovarao

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da je od 6. kolovoza do početka rujna 1995. ubijeno najmanje 24 stanovnika Plavnog i njegovih zaseoka, mahom mještana starije dobi.

"Ubijeni su dok su čuvali stoku, radili poslove u polju i ležali u postelji. Ubijeni su i s rukama podignutim u zrak. Nisu bili naoružani, nisu bili vojnici, nisu mogli nikome nauditi, niti se obraniti od onih koji su došli s namjerom da ih usmrte. Ubili su ih pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije", istaknuo je Pupovac.

Dodao je kako za taj zločin, kao i za najveći dio zločina počinjenih u sektoru Jug, nitko nije odgovarao te da su "sudovi odradili posao, ali tako da su propustili utvrditi tko je počinio zločine".

Naglasio je da je bilo potrebno 25 godina da se podigne znamen za žrtve, pohvalivši politički iskorak koji je napravila Vlada Andreja Plenkovića i predsjednik RH Zoran Milanović.

"Da nije bilo tog iskoraka, koji je išao za tim da stvara nove politike sjećanja i nove komemorativne prakse u kojima će biti mjesta za sve stradale neovisno o nacionalnosti, i u kojima će se čuti glas osude svakog zločina neovisno o tome tko ga je počinio, vjerojatno ova dva križa ne bi bila podignuta niti nakon 25 godina", istaknuo je Pupovac.

Povjerenje i međusobno uvažavanje

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da Hrvatska mora graditi društvo na temeljima pravednosti i istine, a iskazivanje pijeteta nevinim žrtvama doprinosi uspostavi povjerenja i međusobnog uvažavanja.

Budućnost hrvatskog društva temelji se na koracima koji se trenutno poduzimaju, kazao je Medved i pozvao da tišinu koja vlada u tom selu što prije zamjeni životna radost njegovih stanovnika, navodi Hina.

"Ovakve komemoracije prilika su da im svim zajedno odamo počast. Nevine žrtve zbog kojih smo danas okupljeni opominju nas da je nužno ulagati napore u izgradnju snažnijeg društva na dobrobit svih hrvatskih građana, društva utemeljena na zajedničkoj želji da se ovakve traume iz prošlosti više nikada ne ponove", poručio je.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'