Ekonomija     | 25.08.2020. 13:52 |

Hercegbosanske šume ne isporučuju sirovinu drvoprerađivačima iz Glamoča

FENA Saopćenje

LIVNO, 25. kolovoza (FENA) – Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Jozić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a Ivica Brešić razgovarali su s predstavnicima drvoprerađivača iz Glamoča o problematici oko realizacije potpisanih ugovora o isporuci sirovine od ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres glamočkim drvoprerađivačima.

Iako su na sastanak bili pozvani i predstavnici ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, nitko se nije odazvao, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Drvoprerađivači iz Glamoča istaknuli su kako većina njih nije realizirala ni polovicu od onoga što je ugovoreno, a pojedini i manje od toga. Tvrde da su zbog ne realizacije ugovora dužni investitorima plaćati penale što im dodatno ugrožava ionako teško poslovanja.

Prema njihovim navodima, kvalitetna sirovina odlazi u druge županije i u druge države, a da oni sami teško ili nikako ne dolaze do nje.

Ministar Brešić naveo je kako je upoznat s ovim problemima već duže vrijeme i kako su u Ministarstvu već prije nekoliko godina Vladi Hercegbosanske županije uputili Pravilnik o prodaji drvnih sortimenata koji je trebao uvesti reda u sektor drvoprerađivačke industrije.

Međutim, Pravilnik nikad nije potpisan niti je stupio na snagu, pa samim tim njegova primjena nije moguća.

Na sastanku je zaključeno kako će se tražiti da se svi ugovori sklopljeni s drvoprerađivačima iz Glamoča poštivaju i uredno realiziraju.

Pored toga, tražit će se smanjenje cijene sirovine i uvođenje moratorija na izvoz dok se ne izmire postojeće obveze prema domaćim drvoprerađivačima.

Dogovoreno je da će zaključci s današnjeg sastanka uputiti upravi ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, te ukoliko ne bude odgovora isti će se razmatrati na jednoj od sljedećih sjednica Vlade Hercegbosanske županije i uputiti Skupštini Hercegbosanske županije, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo