Svijet     | 25.08.2020. 17:08 |

Rouhani: Razgovori su mogući ako se Washington vrati nuklearnom sporazumu

FENA Internet

TEHERAN, 25. augusta (FENA) - Ukoliko Sjedinjene Države žele dogovor s Iranom, prvo se moraju vratiti nuklearnom sporazumu iz 2015. između Teherana i šest svjetskih sila koji je Washington napustio prije dvije godine, izjavio je u utorak iranski predsjednik Hassan Rouhani.

- Politika maksimalnog pritiska Washingtona prema Iranu propala je 100 posto. Ukoliko Washington želi dogovor s nama trebao bi uputiti izvinjenje zbog napuštanja postojećeg sporazuma i vratiti se njemu - izjavio je Rouhani na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Dugotrajne napetosti između dva neprijetelja skoro su eksplodirale od 2018. kada je američki predsjednik Donald Trump poništio sporazum koji je potpisao njegov prethodnik Barack Obama i ponovo je uveo sankcije koje su 'osakatile' iransku ekonomiju.

U odgovoru na ono što je Washington nazvao kampanjom "maksimalnog pritiska" na Iran kako bi prinudio Teheran da pregovara o novom sporazumu, Islamska Republika je prekršila ključne limite nuklearnih aktivnosti uvedene sporazumom iz 2015.

Prošle je sedmice Trumpova administracija pokrenula kampanju na ponovnom uvođenju globalnih sankcija UN-a Iranu, uključujući embargo na oružje Iranu koji se okončava u oktobru na osnovu sporazuma iz 2015.

Trinaest od 15 članica Vijeća sigurnosti - uključujući velike američke saveznice koje su potpisale nuklearni sporazum - izrazilo je, međutim, protivljenje američkom potezu, tvrdeći da je ništavan jer Washington koristi proces u okviru sporazuma koji je već napustio, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo