Bosna i Hercegovina     | 25.08.2020. 17:03 |

Održan webinar o novinarstvu u vrijeme pandemije koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - Vijeće za štampu u BiH u saradnji s portalom Start BiH organiziralo je danas Webinar - Okrugli sto o temi "Novinari/novinarke u vrijeme koronavirusa/Na prvoj liniji/Ideje za oporavak".

Cilj okruglog stola bio je pokušati pronaći odgovor na pitanje kako da se mediji izbore za opstanak, imajući u vidu sve teškoće izazvane pandemijom koronavirusa, uključujući pad prihoda od oglašavanja, pad tiraža printanih medija, pogoršanje radnopravnog statusa zaposlenih i nedostatka sluha vlasti za rješavanje sve većih problema s kojima se mediji suočavaju.

Jedna od učesnica bila je glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina" Sandra Gojković - Arbutina koja je kazala da mediji sada osjećaju najveće posljedice pandemije zbog pada tiraža, smanjenja prihoda od oglašavanja.

- Jedina šansa je u projektima, jer su u Republici Srpskoj neki mediji dobili pomoć, a za druge nema novca - dodala je Gojković - Arbutina.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica "Oslobođenja" Vildana Selimbegović, koja je također prisustvovala okruglom stolu, naglasila je da su oni morali odmah posegnuti za mjerama radi osiguranja nastavka rada.

- Pokušavamo se sada stabilizirati, radimo na projektima, a država čini sve da nam oteža. Inspekcije stalno dolaze - naglasila je Selimbegović.

Direktor i glavni i odgovorni urednik magazina "Start BiH" Dario Novalić ocijenio je da vlast ne obraća pažnju na probleme medija, ali smatra da će im mediji trebati uskoro kad krene predizborna kampanja.

- Mogli bi mediji stupiti u kolektivni štrajk narednih mjeseci, što je vrlo izvjesno - kazao je Novalić.

Glavni i odgovorni urednik portala capital.ba i predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić naglašava da ne samo da će doći do otpuštanja, već da će nastupiti kolateralna šteta.

- Izvještavanje je lošijeg kvaliteta, mediji se ne bave drugim temama osim pandemijom, manja je motiviranost novinara, etablirani novinari napuštaju profesiju - kazao je Vukelić.

Na skupu je dogovoreno da mediji zajednički nastupe prema vlastima u Bosni i Hercegovini s ciljem što hitnijeg rješavanja njihovog statusa.

Skupu, kojim je moderirala izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Dženana Burek, prisustvovali su još i zamjenik glavnog urednika agencije FENA i generalni sekretar "Društva novinara" Fedžad Forto, direktorica portala radiosarajevo.ba Suada Peštek, direktorica agencije Prag Almasa Bajrić, novinar Almir Panjeta i urednik na portalu Raport.ba Kenan Kešmer.

Okrugli sto je završni događaj projekta "Profesija novinar/novinarka" koji portal Start BiH u partnerstvu sa Vijećem za štampu u BiH realizira kroz program osnaživanja nezavisnih medija IMEP, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo