Bosna i Hercegovina     | 26.08.2020. 11:40 |

Fondacija budućnosti u BiH - Pedeset stipendija za mlade inovatore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Fondacija budućnosti u BiH i prestižni australski La Trobe univerzitet organiziraju takmičenje mladih inovatora 'IEEE Innovation Nation' u okviru kojeg će odabrati 50 stipendista za takmičenje.

Mladi koji su zainteresovani za program, mogu se prijaviti do 31. augusta. Edukacija počnje u septembru, a takmičenje će se održati u novembru.

Za najaktivnije i najambicioznije mlade ljude u Bosni i Hercegovini nude 50 besplatnih stipendija, odnosno besplatno učešće na četveromjesečnom programu koji će ih podučiti  sistematskom pristupu razvoja inovativnih ideja, kako bi postali inovativni profesionalci i poduzetnici.

Innovation Nation BIH - program koji je inicirao Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveća je svjetska tehnička organizacija koja broji više od 420.000 članova širom svijeta, te u sklopu ovog programa zainteresovani će potpuno besplatno moći pristupiti obrazovnim resursima koji inače koštaju više od 5.000 KM. 

- To je jedan od najunikatnijih programa za inovacije i poduzetništvo u Bosni i Hercegovini, podržava ga međunarodni konzorcij, i što je najvažnije, za naše mlade bit će potpuno besplatan, samo je potrebno da se prijave do 31. augusta – saopćeno je iz BH Futures Foundation.

Mladi koji se prijave dobit će priliku da pohađaju kurs od 10 sedmica o primjeni procesa dizajnerskog razmišljanja i temeljnih poslovnih koncepata potrebnih za razvoj poslovne ideje. Na kursu predaju akademski stručnjaci i certificiran je od strane La Trobe univerziteta u Australiji.

Mogu pristupiti kolekciji jedinstvenih obrazovnih materijala (video zapisi, bilješke, alati itd.) koji se bave svim aspektima na putu od ideje do inovacije, ali i da rade sa startup trenerima kako bi primijenili stečeno znanje i razvili vlastitu inovativnu poslovnu ideju.

Startup treneri su međunarodni stručnjaci specijalizirani za područja tehnologije, inovacije i poslovanja i takmiče se za više od 10.000 KM sredstava za pokretanje te ideje.
 
Intencija je naučiti mlade ljude da razmišljaju “outside of box”, odnosno sistemskom pristupu razvoja inovativnih ideja koje im mogu pomoći da postanu profesionalci i poduzetnici, jer iza programa stoji univerzitet i industrija.

Mladima se pruža prilika da nauče tehnologiju “Design Thinkinga”, razviju vještine njihovog poslovnog preduzeća da svoju ideju pretvore u stvarnost i steknu priliku za predstavljanje pred investitorima, i to sve kao dio jedinstvenog programa.

Zainteresirani više informacija o takmičenju mogu dobiti putem linka: https://in.ieee.org/bih/

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo