Svijet     | 26.08.2020. 15:43 |

Francuski premijer Castex: Povećani broj zaraza "ništa vrijedno panike"

FENA Internet

PARIZ, 26. augusta (FENA) - Francuski premijer Jean Castex u srijedu je zatražio od svojih sunarodnjaka da više nose maske, ali je insistirao da povećan broj zaraženih u zemlji "nije ništa vrijedno panike" i da je vrijeme za ljude da se vrate na posao i u školu i da se "kultiviraju".

Francuska sada izvještava o više od 25 pozitivnih testiranja na 100.000 ljudi, što je rast od pet testiranja u odnosu na period od prije mjesec dana, a susjedne zemlje traže karantin za posjetioce iz svih dijelova Francuske. Uočen je također mali ali uporni rast  broja pacijenata u jedinicama intenzivne njege, iako je situacija daleko od kriznih nivoa s kojima su se francuske bolnice suočavale u martu i u aprilu.

Uprkos rastu broja zaraženih, Castex je u intervjuu za France-Inter radio kazao da se Francuzi trebaju vratiti na posao i u škole i izbjeći "pad u ekonomsku i društvenu krizu koji bi bio mnogo opasniji od zdravstvene krize".

On je također zatražio oprezan povratak kulturnim dešavanjima, obećavajući dvije milijarde eura francuskoj kulturi kako bi joj pomogao da prebrodi pad prihoda muzeja, bioskopa i ostalih kulturnih institucija. Taj novac će biti dio paketa ekonomskog oporavka vrijednog 100 milijardi eura koji će biti objavljen u narednoj sedmici, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'