Bosna i Hercegovina     | 26.08.2020. 17:05 |

Vlada ZDK - Vanredni prijevoz za učenike još tri osnovne škole (VIDEO)

FENA Saopćenje

ZENICA, 26. augusta (FENA) - Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost menadžmentima OŠ "Arnauti" Zenica, OŠ "Kulin ban" Tešanjka Tešanj i OŠ "Prva osnovna škola" Maglaj za organiziranje vanrednog prijevoza za učenike ove tri škole.

- Radi se prijevozu na relacijama kraćim od pet kilometara ukoliko je sigurnost djece ugrožena. Komisija je donijela takvu procjenu i predložila da se organizira vanredni prijevoz. Prije toga smo odobrili oko 15 relacija, tako da se sada može govoriti o 20-tak škola kojima smo odobrili vanredni prijevoz učenika - rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Prošle godine je iz budžeta ZDK za vanredni prijevoz izdvojeno 500.000 KM, a procjena je da će isti iznos biti izdvojen i u 2020. godini. Za redovni prijevoz učenika na relacijama dužim od pet kilometara godišnje se izdvaja četiri miliona KM, tako da će po ova dva osnova u 2020. biti izdvojeno 4,5 miliona.

Ministar Kozlić je naglasio da je obrazovni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu spreman za početak nastavne godine u osnovnim i srednjim školama, koji je prolongiran za sedam dana zbog pandemije koronavirusa. Nastavna godina počinje 8. septembra i odvijat će se kombinovanom metodom, saopćeno je iz Press službe ZDK.

- Tamo gdje ne postoji fizička distanca, odnosno ne postoje epidemiološki uslovi, učenike ćemo dijeliti u dvije grupe, a na ostalim mjestima će se raditi normalno. Za drugu grupu koja ne bude na nastavi izvodit će se tzv. onlajn nastava - rekao je ministar Kozlić.

Pogledajte https://fena.ba/video/4821

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xOFpckXXvD6qpL9lIdIoFp283qiM14-d?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana