Bosna i Hercegovina     | 26.08.2020. 17:59 |

KS-Početak rušenja i izdavanje građevinske dozvole za prvi dio Prve transverzale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je održao redovni koordinacijski sastanak nadležnih institucija Kantona, Grada i općina vezano za gradnju Prve transverzale. Sastanak je bio konkretan, konstatovan je napredak u realizaciji poslova koji se odnose na početak gradnje prvog dijela Prve transverzale.

Tokom sastanka, nakon informacija pribavljenih od nadležnih službi općina Centar i Novo Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS i resornih ministara u Vladi KS, konstatovano je da su se stvorili svi neophodni uslovi za početak rušenja i preostalog dijela objekata na dionici Prve transverzale od kružnog toka do ulice Braće Begića.

- U završnoj fazi rješavanja je 16 pojedinačnih imovinsko-pravnih odnosa u zgradi poznatoj kao "kasarna", a stvoreni su uslovi da se do kraja ove sedmice pripremi gradilište i otpočne sa njihovim uklanjanjem. Do kraja ove sedmice će se pripremiti gradilište i ograditi. Tokom naredne sedmice bit će dovršena i preostala dva postupka u jednom od objekata "kasarna", čime će se stvoriti uslovi za konačno uklanjanje tog objekta na spomenutoj lokaciji - navodi se.

Nakon višemjesečnih napora, koje je ta koordinacija uložila na rješavanju predmetnih pitanja, konstatovano je i da su stvoreni uslovi za izdavanje prve građevinske dozvole za devet profila od raskrsnice kod Američke ambasade do ulice Tešanjska. Tako  će građevinska dozvola, po riječima načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, biti izdata do ponedjeljka.

Navedeno je da se paralelno radi i na izdavanju građevinske dozvole, za nastavak gradnje te trase.

S tim u vezi, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč pojasnila je proceduru vezanu za pribavljene saglasnosti komunalnih preduzeća, koja su već ranije dala načelne saglasnosti.

Kantonalna javna preduzeća, kao i 'Elektroprivreda' i 'Elektrodistribucija' završit će sve potrebne saglasnosti. Time će biti ispunjeni uslovi za izdavanje drugog dijela građevinskih dozvola na predmetnoj lokaciji.

- Nakon što su stvoreni preduslovi za početak radova na toj dionici, na prijedlog načelnika Općine Vogošća Edina Smajića, zaključeno je da će se već za narednu sjednicu koordinacije, koja će biti održana naredne srijede, pripremiti akcioni plan za početak gradnje tunela 'Kobilja Glava', kao i za pripremu glavnog projekta i elaborata o eksproprijaciji na potezu od tunela 'Kobilja Glava' do Vogošćanske petlje, te druga pitanja vezano za gradnju te dionice -  saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Premijer Nenadić je obavijestio učesnike sastanka i o rezultatima, koji su tokom prošle sedmice postignuti, a odnose se na dovršetak gradnje IX transverzale odnosno kružnog toga koji će omogućiti spajanje LOT- a 2C s gradskim autoputom.

Vrijednost ovog projekta je 4,9 miliona KM.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta