Svijet     | 27.08.2020. 15:05 |

Čelnik WHO za Evropu Hans Kluge upozorava na rizik da mladi zaraze stare

FENA Internet

ŽENEVA, 27. auggusta (FENA) - Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu, dr. Hans Kluge, uipozorio je u četvrtak da je  COVID-19 "tornado s dugačkim repom" i kazao je da se povećan broj zaraženih među mladim ljudima može prenijeti na ranjiviju kategoriju starijih i da na kraju može rezultirati većom smrtnošću.

Kluge je kazao kako će najvjerovatnije mladi ljudi dolaziti u bliži kontakt sa starijima dok bi Evropu na jesen moglo zahvatiti hladnije vrijeme.

- Ne želimo davati nepotrebna predviđanja, ali je ovo definitivno jedna od opcija: da će u jednom momentu biti više hospitalizacija i rasta stope smrtnosti - izjavio je on novinarima iz Copenhagena, sjedišta evropske regije WHO.

Kluge je kazao da su 32 od 55 članica evropske regije WHO zabilježile povećanje 14-dnevne stope učestalosti virusa za više od 10 posto, nazivajući taj trend  "definitvno uzlaznim koji generalno vlada Evropom".

On je, međutim, također sugerirao da su zdravstvene službe i drugi zvaničnici bolje pozicionirani i pripremljeni nego u februaru, kada je na kontinentu bio zabilježen veliki porast zaraženih i smrtnih slučajeva, prenosi Associated Press. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo