Regija     | 27.08.2020. 15:19 |

Džaferović: Niti tražimo da nam neko bude sluga, niti ćemo mi to biti (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas, komentirajući nadolazeće izbore u Crnoj Gori, da podržava teritorijalni integritet i suverenitet te države, a izbori u toj zemlji održavaju se u okviru suvereniteta i odluku će donijeti građani.

Podvukao je da poštuje i cijeni crnogorski evropski i NATO put kao i put stabilizacije međuetničkih odnosa u Crnoj Gori što je važno za tu zemlju, ali i cijeli region, a sve to je, smatra, urađeno pod vodstvom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića.

- Želim da se to tako nastavi i vjerujem da će se tako nastaviti i u budućnosti jer nema drugog puta - stav je Džaferovića.

Budući da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, reagirajući na izjavu Džaferovića o tome da on treba djelima, a ne deklarativno pokazati da poštuje suverenitet BiH, kazao da niko neće uvjetovati Srbiju i da ta zemlja neće nikome biti sluga, Džaferović je kazao da gotovo nema potrebe da daje bilo kakav komentar jer zapravo nije ni čuo ništa novo.

- Čuo sam neku uopćenu izjavu da treba poštovati Dejtonski mirovni sporazum, da Srbija neće biti ničiji sluga, ali nisam dobio odgovore na konkretna pitanja koja sam postavio. Tih odgovora nema - dodao je.

Ponovio je da je lijepo to što Vučić kaže da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali bi bilo mnogo ljepše da i djela korespondiraju s takvom izjavom.

Džaferović je stoga ponovo postavio pitanje Vučiću da li je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojeg Vučić kaže da poštuje, da Srbija u svoju strategiju odbrambene sigurnosne politike unosi bosanskohercegovački entitet Republika Srpska.

- Naravno da nije jer je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu. Čekam odgovore na ta pitanja. Još bih dodao da niti mi od bilo koga tražimo da bude naš sluga niti ćemo mi ikada više biti bilo čiji sluga. Svako ima svoju državu i neka njome upravlja i svi u regionu trebamo poštovati taj princip - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Pogledajte https://fena.ba/video/4825

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BlsRBXZeqaa0QN_F2WN0tWCzeOT9luVL?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo