Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 09:26 |

Marić: Dodik na sastanku s Vučićem ispao gubitnik, ali je naučio da poraz prikaže kao pobjedu

FENA Fedzad Forto

 SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je sa posljednjeg susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izašao kao gubitnik, ali je iz svojih brojnih poraza bar naučio da poraz prikaže kao pobjedu, ocijenila je u razgoovru za Fenu politička analitičarka Ivana Marić.

Naime, Vučić na posljednjem sastanku njih dvojice u srijedu u Beogradu mije prihvatio Dodikov prijedlog da razgovore o statusu Kosova poveže sa statusom Republike Srpske, rekavši da je “stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, te da je "potrebno sve uraditi da se poštuje dejtonski mir i očuva integritet RS u BiH".

Marić kaže da bi se odnos Dodika i Vučića mogao okarakterisati kao kompliciran.

- Njih dvojica blisko surađuju i to ne zato što se vole i cijene već zato što jedan drugog trebaju. O mnogim stvarima oni se dogovaraju iza zatvorenih vrata, ustvari, to nisu dogovori jer se pretežno radi o tome da Vučić Dodiku daje smjernice za daljnje djelovanje. Svaki put kada takve susrete organiziraju pod svjetlima reflektora jasno je da se radi o predstavi za građane - rekla je Marić.

Navodi da su različiti motivi tih njihovih igrokaza.

- Nekad im je cilj da prikriju druge teme kojima se javnost bavi, a koje nisu dobre za jednog ili za drugog. Nekada bi se Dodik suprotstavio Vučiću, ali je i to bio unaprijed dogovoreni nesklad po kojem Dodik podiže tenzije kako bi Vučić smirivanjem Dodika sebe predstavio mirotvorcem i faktorom stabilnosti na Balkanu - kazala je.

Naglasila je da poigravanjem sa Republikom Srpskom Vučić pokušava zauzeti bolju pregovaračku poziciju "u neminovnom procesu priznanja nezavisnosti Kosova".

 - Bilo je par situacija u kojima je Dodik zaista bio neposlušan, ali ga je Vučić brzo i efikasno vraćao na njegovo mjesto uz obaveznu degradaciju nakon koje se Dodik morao još više truditi oko Vučićeve naklonosti. Da postoje problemi u odnosima njih dvojice moglo se pretpostaviti nakon što je Vučić imao zvanični sastanak s Branislavnom Borenovićem, predsjednikom PDP-a koji je razglašen na sva zvona. Sastajao se Vučić i ranije sa predsjednicima drugih stranaka iz RS-a ali se o tome skromno izvještavalo u medijima. Možda je Vučić time Dodiku želio poslati poruku da nije nezamjenjiv - ocijenila je Marić.

Međutim, smatra da je ovaj najnoviji napad Dodika na Vučića malo drugačiji od ranijih, koji su više bili rezultat nepromišljenosti nego plana.

- Ovaj put se ne radi o ishitrenoj odluci već planskoj provokaciji i oštrom i izričitom zahtjevu upućenom Vučiću. Stoga se nameće pitanje otkud Dodiku ta iznenadna hrabrost. Možda je u međuvremenu radio na sebi ili je našao mentora jačeg od Vučića, ali je zaboravio da je Vučić ipak jači politički igrač od njega. Vučić je to pokazao i na susretu delegacija Srbije i Republike Srpske u Beogradu. Dodik je kod Vučića došao sa zahtjevom da Srbija na isti način tretira Kosovo i RS, ali ga je Vučić hladno odbio i ponovio svoje ranije stavove da Srbija apsolutno poštuje Dejtonski mirovni sporazum te da su očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju. Vučić mu je time jasno pokazao da nema namjeru da zbog njega kvari svoje odnose sa Zapadom. Dodik je i ovaj put izašao kao gubitnik, ali je iz svojih brojnih poraza bar naučio da poraz prikaže kao pobjedu. Vučić mu je u tome pomogao pa su obojica izašli kao pobjednici i spasitelji svih Srba. Dovoljno dugo su oni na političkoj sceni pa znaju da nema tog sukoba koji građani neće zaboraviti ukoliko im zaprijetiš neprijateljem pa makar se radilo i o imaginarnom neprijatelju. I ovaj put se radilo o situaciji „tresla se gora, rodio se miš“ tj. dva miša koja svojim građanima objašnjavaju da su Srbiju i Republiku Srpsku spasili od rata, ali ne kažu ko im je, kada i zašto objavio rat - rekla je ona.

 Da li se ovdje radi o insceniranom ili stvarnom sukobu Dodika i Vučića, mogli bismo vidjeti najkasnije na izborima.

- Ukoliko Vučić Dodiku pruži isključivu podršku to će značiti da je sukob dogovoren, ali ukoliko ovaj put bude želio ostati neutralan i Srbima u BiH prepustiti njihovu izbornu odluku, to će biti jasna poruka Dodiku da sljedeći put dobro razmisli prije nego se suprotstavi igraču jačem od sebe - zaključila je Marić u razgovoru za Fenu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom