Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 11:33 |

Na Grepku obilježena 28. godišnjica formiranja 182. fočanske viteške brigade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - U mjestu Okrugla na Grepku, obilježena je dvadesetosmogodišnjica od formiranja 1. fočanske brigade tokom protklog rata u Bosni i Hercegovini.

Na mjestu gdje su se prvi put postrojili borci te brigade na tadašnjoj slobodnoj teritoriji općine Foča, okupili su se članovi Udruženja 182. viteška (fočanska) lahka brigagda, saopćeno je danas iz ovog udruženja. 

Posjetili su šehidsko mezarje Okrugla, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu pred duše poginulih saboraca.

U najranijim dokumentima u kojima se spominje, naziv ove brigade je 1. fočanska brigada. U martu 1993. godine je od 1. fočanske brigade i jedinica Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Trnovo formirana 81. brdska brigada. U toku agresorske ofanzive na Igman, u julu 1993. godine, jedinica je ponovo izdvojena iz sastava 81. brdske brigade, ovaj put pod imenom 82. brdska brigada.

U augustu 1993., 82. brdska brigada ušla je u sastav 6. korpusa. Početkom 1994. godine ponovo je vraćena u sastav 1. Korpusa i do kraja godine djelovala je u sastavu Operativne grupe 1-Pazarić. U sastav 14. divizije je brigada ušla početkom 1995. godine, preformirana i preimenovana u 182. lahku brigadu.

Na kraju rata jedinica je preimenovana u 148. vitešku lahku brigadu, u cilju ujednačavanja formacijskih naziva jedinica u sastavu 14. divizije.

Brigada je najviše kolektivno ratno priznanje, počasni naziv "viteška" , dobila 1995. godine, na treću godišnjicu postojanja, kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava.

Najviše ratno priznanje Armije RBiH "Zlatni ljiljan" dobilo je 19 pripadnika ove brigade.                                                                   

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom